- acīm.lv - http://www.acim.lv -

Aizsargā savas acis!

Posted By Evija Barkāne On 06.07.2010 @ 20:21 In Redze un acis, Vispārējā veselība | 9 Comments

Beidzot arī saulīte mūs priecē, tomēr mūsdienās cilvēkiem ir tendence pārspīlēt ar laika pavadīšanu saulē! Tas jau ir saprotams- pie mums Latvijā saule vasarās pēdējos gados ir retums! Bet tādēļ gribas atgādināt, ka tomēr ir jāievēro drošības noteikumi!

Ilgstoši uzturoties saulē, mēs esam pakļauti lielai ultravioletā (UV) starojuma ietekmei. Daudzi domā, ja acis nav tik jutīgas uz sauli, tad nav jālieto saulesbrilles. Bet pat īsu brīdi uzturoties saulē, acis tiek pakļautas pārmērīgai UV starojuma ietekmei- rezultātā rodas photokeratitis [1]- fotokeratīts. Pirmie simptomi ir acu apsārtums, sāpes, svešķermeņa vai smilšu sajuta acīs, pastiprināta jutība uz gaismu un asarošana. (Jāpiemin, ka tas var rasties arī pēc sauļošanās solārijā, nelietojot aizsargbrilles)

Arvien biežāk tiek konstatēti gadījumi, kad saules stari izraisa ne tikai ādas apdegumus, tai skaitā šajā sezonā arī nopietnus plakstu ādas apdegumus, bet arī radzenes apdegumus. Ilgstoši uzturoties spēcīga UV starojuma ietekmē, palielinās risks, ka attīstīsies katarakta [2], pterīgijs [3] un pingvēkula [4]. Jo biežāk cilvēks atrodas UV starojuma ietekmē, jo lielāks risks, ka vēlāk dzīvē attīstīsies nopietnākas acu problēmas, piemēram, makulas deģenerācija [5], tīklenes bojājumi, kas var izraisīt aklumu.

Tādēļ nekad nav par vēlu sākt aizsargāt savas acis no kaitīgajiem saules stariem! Sekojiet 5 galvenajiem acu aizsardzības pamatprincipiem!

  1. Lietojiet aizsargbrilles! Lietojiet tās vienmēr, kad jūsu acis tiek pakļautas UV starojumam, pat tad, kad dienas ir apmākušās, un arī ziemā! Ja jūs lietojat kontaktlēcas ar UV aizsardzību, vienalga ir jāliek saulesbrilles, lai aizsargātu to acs daļu, kuru nenosedz kontaktlēca.
  2. Izvēlies kvalitatīvas saulesbrilles! Saulesbrillēm jābūt 99-100% aizsardzībai pret UVA un UVB starojumu, un tām jālaiž cauri 75- 90% redzamās gaismas.
  3. Pārbaudi savas saulesbrilles! Pirms saulesbriļļu pirkšanas vienmēr pārliecinies, vai tām nav kādi kropļojumi un defekti, vai krāsa ir vienmērīgi pārklāta uz briļļu lēcām. Nedrīkst paļauties uz veiksmi, kad pērkat saulesbrilles acu aizsardzībai, vienkārši rūpīgi pārbaudiet lēcas!
  4. Lietojiet pelēkā tonējuma lēcas! Kāpēc tieši pelēks tonējums? Tādēļ, ka pelēkais lēcas tonējums samazina gaismas intensitāti, nemainot objektu patieso krāsu. Bet ir jāatceras, ka galvenais ir tas, cik daudz UV starojumu absorbē tonētās lēcas.
  5. Neaizmirstam par bērniem un tīņiem! Viņi saulē pavada daudz vairāk laika nekā pieaugušie, bet mūsdienās ir tendence aizmirst par to, ka bērna acis ir jāaizsargā. Bērnu saulesbrillēm mūsdienās ir ļoti plaša klāsta piedāvājumi, daudzi modeļi tiek veidoti pēc pieaugušo saulesbriļļu modes tendencēm!

Article printed from acīm.lv: http://www.acim.lv

URL to article: http://www.acim.lv/2010/07/aizsarga-savas-acis/

URLs in this post:

[1] photokeratitis: http://en.wikipedia.org/wiki/Photokeratitis

[2] katarakta: http://www.acis.lv/katarakta.htm

[3] pterīgijs: http://en.wikipedia.org/wiki/Pterygium_(conjunctiva)

[4] pingvēkula: http://en.wikipedia.org/wiki/Pinguecula

[5] makulas deģenerācija: http://www.optometristiem.lv/2009/07/makulas-degeneracija-brilles-kas-palidz-lasit/

© acim.lv 2010. Visas tiesības paturētas.