- acīm.lv - http://www.acim.lv -

Neparedzētie gadījumi kontaktlēcu lietotājiem darba vidē un pirmā palīdzība!

Posted By Evija Barkāne On 01.09.2010 @ 23:09 In kontaktlēcas | 2 Comments

Industriāli gūtas traumas, ievainojuma gadījumā, atbildība ir gan strādniekam, gan darba devējam. Kontaktlēcu (k/l) nēsātājam darba vietā vajadzētu būt nodrošinātam, būt pārliecinātam, ka ir visi nepieciešamie higiēnas apstākļi, ja k/l būtu jāizņem. Kad tiek dots rīkojums, tad darba vietā k/l ir nekavējoties jāizņem no acīm. Rezerves k/l pāris, brilles, kopšanas līdzekļi- tās ir tās lietas, kam būtu jābūt darba vietā.

Veselības un drošības personālam būtu jāreģistrē strādnieka reģistrā attiecīgais nēsāto k/l veids, viņa vārds, adrese, attiecīgi arī viņa optometrista vai ārsta telefona numurs.

Pirmā palīdzība k/l pacientam ir tāda pati, kā cilvēkam, kurš nenēsā k/l. Katram ir jābūt atbildīgam par savu darba vietu, jāzina, ar ko viņš tur sastopas, ir jāapzinās riska lielums. Ārkārtas gadījumā reti, kad k/l ņem laukā no acs cits cilvēks, izņēmums ir, kad cietušais ir zaudējis samaņu, un ķīmiskas vielas vai kāds svešķermenis ir iekļuvis acīs. Šādā situācijā vislabāk būtu, ja „palīgs” (glābējs) ir tāds, kurs pats nēsā k/l.

Pirmo palīdzību kontaktlēcu nēsātājiem dažādās neparedzētās situācijās darba vietā varam aplūkot zemāk minētajos punktos:

Dažādu izgarojumu ietekme. Izņemt lēcas ārā no acs, notīrīt un noskalot. Ja nav nekāds kairinājums, tad lēcas var likt atpakaļ acīs.

Ķīmiskas „šļakatas”, traipi. Ļoti rūpīgi jāizskalo acis ar ūdeni, pieturot plakstus plaši atvērtus.

Nekādā gadījumā nav jāuztraucas par k/l pazaudēšanu, šādā situācijā galvenais ir izskalot

acis. Ja pēc skalošanas lēcas palikušas acīs, tad skalojot, viegli slidinot pār konjunktīvu, tās jāizņem laukā. Nākošais solis ir meklēt profesionālu palīdzību. Ja ķīmiskā viela ir kodīga, tad noteikti skalošanu turpina arī cietušā transportēšanas laikā.

[1]

Tomēr vislabākais veids, kā aizsargāt no acis ķimikāliju iekļūšanas, ir lietot speciālas aizsargbrilles, kas paredzētas laboratoriju darbiniekiem.

Svešķermeņi. Jāizņem k/l un, ja tiek norādīts, jāskalo acis. Ja acīs jūtama nekomfortabla situācija, tad svešķermenis nav izņemts laukā vai redze ir samiglojusies, izplūdusi. Tas nozīmē, ka speciālistam acis ir jāizmeklē rūpīgāk.

Putekļi acīs. Izņem k/l un izskalo acis. Notīra un noskalo lēcas. Ja acīs nav kairinājums, tās nav sarkanas, nav diskomforta sajūta, tad var ielikt k/l atpakaļ acīs. Bet labāk tomēr pirms tam ir konsultēties ar speciālistu.

Trula trauma. Pietūkums vai plēsta brūce var izraisīt sarežģījumus, lēcas tik viegli nevar izņemt. Šādā situācijā nepieciešams profesionāļa novērtējums.

Nekomfortabla sajūta lēcās, sarkanas vai sāpošas acis. Nekādā gadījumā nedrīkst likt lēcas! Jākonsultējas ar speciālistu.

Lipīgas, pielipušas lēcas. Ja hipertermijas , infrasarkano staru, vēja un zema mitruma rezultātā hidrogēlkontaktlēcu materiāls izžūst, tad nekādā gadījumā nedrīkst ņemt laukā lēcas, kamēr tās nav rehidratējušās. Procesu var paātrināt, iepilinot mitrinošos acu pilienus, ko var iegādāties optikās vai aptiekās.

Sausās acis un apkārtējā vide. Jāpaaugstina mitrums, ja iespējams. Ir jāpalūdz speciālistam, lai izraksta mitrinošus pilienus.

Pakļaušana metināšanas vai cita veida dzirksteļošanai. Ja netika lietots aizsarg filtrs, tad ir noteikti jāizņem lēcas laukā pirms sācies keratīts [2]. Ja nav parādījušies nekādi simptomi, tad vienalga ir jāapdomā k/l nēsāšanas ilgums 24 h laikā, kā arī jākonsultējas ar speciālistu.

Neskaidra redze. Jāizņem k/l un jānotīra tās. Ja nekas nav konstatēts  uz lēcas virsmas, tad jākonsultējas ar ārstu, jo iespējamas nopietnākas problēmas.

Pazudušas lēcas. Pārbauda, vai lēcas nav konjunktīvā. Ja ir, uzmanīgi izņem lēcas, lai neradītu acī bojājumu, noskalo lēcas un, ja tās nav saplēstas, ieliek atpakaļ acīs. Nekādā gadījumā nedrīkst likt acīs lēcas, kuras ir saplīsušas!

[3]


Article printed from acīm.lv: http://www.acim.lv

URL to article: http://www.acim.lv/2010/09/neparedzetie-gadijumi-kontaktlecu-lietotajiem-darba-vide-un-pirma-palidziba/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.acim.lv/2010/09/neparedzetie-gadijumi-kontaktlecu-lietotajiem-darba-vide-un-pirma-palidziba/chemical/

[2] keratīts: http://www.neslimo.lv/client/product_guest_doc_data.php?doc_id=1597

[3] Image: http://www.acim.lv/2010/09/neparedzetie-gadijumi-kontaktlecu-lietotajiem-darba-vide-un-pirma-palidziba/brokencontactlens/

© acim.lv 2010. Visas tiesības paturētas.