- acīm.lv - http://www.acim.lv -

Pasaules Diabēta diena

Posted By Evija Barkāne On 11.11.2010 @ 15:34 In Vispārējā veselība | No Comments

Pasaules Diabēta diena ir globāla kampaņa sabiedrības informēšanai par cukura diabēta pazīmēm, riska faktoriem, komplikācijām un ārstēšanas iespējām. Diabēts ir hroniska slimība, kas rodas, ja aizkuņģa dziedzeris neizstrādā pietiekoši daudz insulīna vai organisms nespēj insulīnu efektīvi izmantot.

Gaidot šī gada Pasaules Diabēta dienu, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā 13. novembrī no plkst.11.00 līdz 17.00 apmeklētāji varēs izmantot iespēju bez maksas noteikt glikozes līmeni asinīs, izmērīt ķermeņa masas indeksu un asinsspiedienu. Tā neatliekot rūpes par savu veselību uz vēlāku laiku, bet izdarot to tūlīt, jo Latvijā ir aptuveni 70 000 cukura diabēta pacientu.

Latvijā katru gadu aptuveni 7000 cilvēkiem pirmo reizi nosaka cukura diabēta diagnozi un vairāk kā 1000 cilvēku sāk ārstēt ar insulīna preparātiem. Saslimstības galvenie cēloņi ir mazkustīgs dzīvesveids, neveselīgs uzturs, kā arī populācijas novecošanās.

Atgādināsim, ka ļoti daudzi diabētiķi nemaz nenojauš, ka ir regulāri jāapmeklē arī acu speciālisti, jo diabēts izraisa izmaiņas  acīs. Bieži vien acu ārsts vai optometrists ir pirmais, kas konstatē diabēta iespējamību. Rūpēsimies par savu veselību!

Raksts tapis sadarbībā ar Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeju. Drīzumā gaidiet informāciju par cukura diabēta ietekmi uz redzi.

Papildu informācija pa tālr. 67222665; 26644548; info@mvm.lv


Article printed from acīm.lv: http://www.acim.lv

URL to article: http://www.acim.lv/2010/11/pasaules-diabeta-diena/

© acim.lv 2010. Visas tiesības paturētas.