- acīm.lv - http://www.acim.lv -

Briļļu lēcu pārklājumi

Posted By Evija Barkāne On 13.01.2011 @ 11:07 In brilles | 1 Comment

Lēcu izvēlē liela nozīme jāpievērš ne tikai materiālam, bet arī lēcu pārklājumiem. Ir jāatceras, ka plastikāta lēcas bez pārklājuma ļoti ātri saskrāpējas, rezultātā zūd gan redzes kvalitāte, gan rodas atspīdumi, gan diskomforts. Līdz ar to laboratorijās tiek uzklāts cietais pārklājums, kas ir izturīgs pret skrāpējumiem, un lēcas kalpo ilgāku laiku. Ar cieto klājumu tiek pārklāta gan lēcas iekšējā, gan ārējā virsma. Jāpiemin, ka cietā pārklājuma kvalitāte nav vienāda visām plastikāta lēcām. Lēcām ar daudzslāņu klājumiem cietā klājuma kvalitāte ir labāka par lēcām, kurām ir vienīgi cietais pārklājums.

Nākošā izvēle ir plastikāta lēcas ar dzidrināto jeb antirefleksa (pretatspīduma) pārklājumu (parasti izskatās viegli zaļgans, bet var būt arī citas krāsu variācijas, bet tomēr zaļgans ir ieteicamāks).  Šis ir svarīgākais no optikas klājumiem. Šāda veida lēcas ir dzidrākas, jo šis klājums noņem nevēlamos atspīdumus, kas rodas uz briļļu lēcas no dažādiem gaismas avotiem. Šāds efekts tiek panākts laboratorijās ar interferences principu. Jo vairāk ir uzlikti dzidrinātā pārklājuma slāņi, jo lēca būs kvalitatīvāka un caurspīdīgāka. Tapāt jāpiemin, jo košāks ir pretatspīduma pārklājums, jo tas ir sliktākas kvalitātes. Ar dzirdinātām lēcām ir daudz komfortablāk strādāt pie datora, braukt ar mašīnu. Lēcas ar dzidrināto pārklājumu atvieglo smadzeņu uztveres darbību, samazina acu nogurumu, ievērojami uzlabo attēla kontrastu.

[1]

Ir dzirdēti uzskati, ka dzidrinātās lēcas ātrāk paliek netīras. Tomēr šis fakts ir nepatiess. Lēcām ar dzidrināto pārklājumu netīrumi ir labāk pamanāmi. Lai izvairītos no šiem nepatīkamajiem efektiem, lēcas tiek pārklātas ar speciālo virsmas pārklājumu (Top coat) , kas arī tiek dēvēts par „teflona” pārklājumu un tiek uzklāts tikai uz dzidrinātas lēcas. Pateicoties īpaši gludai virsmai šim pārklājumam ir ūdens un netīrumu atgrūšanas efekts, kas neļauj lēcām tik ātri sasmērēties. Šīs pārklājums tiek pārklāts pēdējais daudzslāņu lēcai, kā arī laika gaitā tiek ieviesti jauni klājuma uzlabojumi.

Antistatiskais pārklājums: parasti tīrot lēcas ar salveti uz lēcas virsmas rodas statiska elektrība, kas piesaista putekļus un sīkus netīrumus. Antistatiskais pārklājums atgrūž putekļus.

Lēcai ar kvalitatīviem pārklājumiem būs samazināta aizsvīšana straujas temperatūras maiņas laikā.

Būtiski ir aizsargāt acis pret ultravioleto starojumu (UV), jo tas var būt par iemeslu daudzām acu saslimšanām. Līdz ar to ir speciāls pārklājums pret UV stariem. Gan optiskajām, gan saulesbrillēm ir UV aizsardzība. Viss atkarīgs no aizsardzības pakāpes. Piemēram, tirgū pirktām brillēm ne vienmēr būs UV aizsardzība. Var gadīties, ka jūs nopērkat „kaķi maisā” un nodariet savām acīm lielu ļaunumu. Koriģējošām brillēm UV aizsardzības pakāpe vienmēr ir augstākā. Viss ir atkarīgs no lēcu materiāla, tonējuma un antirefleksā pārklājuma veida. Bet šo problēmu risina sekojoši. Visām koriģējošām lēcām var pārklāt pārklājumu, kas aizsargā pret UV.

Optikas salonā Jums var piedāvāt lēcas ar „multi” pārklājumiem par dažādām cenām:

  • lēca ar cieto klājumu (tikai plastikāts). Tāda lēca mazāk skrāpēsies, bet tomēr būs atspulgi, kas parasti nogurdina redze sistēmu, redzes nebūs ļoti kontrastaina.
  • lēca ar cieto pārklājumu + pret atspulgu pārklājums. Cena variēs atkarībā no tā, cik daudz uz lēcas ir uzklāti pret atspulga pārklājumi, jo vairāk, jo labāk. Tāda lēca mazāk skrāpēsies, atspīdumu klātbūtne procentuāli būs atkarīga no dzidrinātā/ pret atspulgu pārklājuma kvalitātes, mazliet prasīgāka lēcu kopšana (tīrīšana).
  • lēca ar cieto pārklājumu + pret atspulgu pārklājums + top coat vai virmas pārklājums. Parasti šādas lēcas ir vispopulārākās, tādām lēcām bieži vien ir vairāki pret atspulgu pārklājumi, mazāk veidojas netīrumi un ļoti viegla lēcu kopšana. * Par to vai lēcai klāt ir antistatiskais pārklājums labāk painteresēties atsevišķi, jo ne visas lēcu ražošanas kompānijas piedāvā tādu pārklājumu.

Kā jau vienmēr, par kvalitāti ir jāmaksā dārgāk, līdz ar to cilvēkiem ir tendence izvēlēties lētākos variantus. Lai gan, ir klienti, kas saprot, ka tomēr būtu nepieciešamas labas briļļu lēcas, un nenožēlo to vēlāk, jo varētu teikt, ka brilles ir mūsu ietvars uz pasauli- caur to mēs skatāmies un uztveram pasauli!


Article printed from acīm.lv: http://www.acim.lv

URL to article: http://www.acim.lv/2011/01/brillu-lecu-parklajumi/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.acim.lv/wp-content/uploads/2011/01/reflex.jpg

© acim.lv 2010. Visas tiesības paturētas.