Optiskās saulesbrilles vai hameleoni?

brilles, saulesbrillesIrina Kezika, marts 9, 2011 19:27 | 9,181 skatījumi | Drukāt rakstu

Optiskās saulesbrilles

Izvēloties optiskās saulesbrilles, plastikāta lēcām tiek piedāvātas vairāk tonējumu variācijas, salīdzinot ar stikla lēcām, un ir iespēja izvēlēties liektāku saulesbriļļu rāmja modeli, ko nevar stikla lēcām. Plastikāta lēca jau pati par sevi absorbē 75% no UV stariem, bet labākai aizsardzībai var uzlikt papildus UV pārklājumu. Lēcu tonējums ir iespējams gan vienādi intensīvs, gan graduāls vai pakāpenisks. Papildus tonējumam var pasūtīt dzidrināto klājumu, ko parasti uzklāj uz lēcas mugurējas puses, dažādas intensitātes spoguļa pārklājumu tādejādi uzlabojot komforta sajūtu, acu aizsardzību un redzamību.

Vēl viens optisko saulesbriļļu veids, kas ir ļoti populārs, ir polarizētas optiskās saulesbrilles. Polarizētas brilles noņem atspulgus no horizontālajām virsmām un samazina acs apžilbumu. Ar polarizētām brillēm komforta sajūta pie spilgtas saules būs daudz labāka nekā ar parastām saulesbrillēm. Diemžēl tonējumu izvēle tādām lēcām nav liela, parasti tādas lēcas var būt brūnas vai pelēkas.

Izvēloties optisko saulesbriļļu lēcu materiālu sportam, labāk izvēlēties polikarbonātu, jo šis materiāls ir daudz triecienizturīgāks par parasto plastikātu.

Fotohromās lēcas

Fotohromo lēcu jeb hameleonu darbību ietekmē tādi faktori kā UV starojums un temperatūra. Jāatceras, ja cilvēks grib izmantot fotohromās brilles mašīnā, tad brilles netonēsies tik pat lielā mēra kā laukā, jo mašīnas priekšējais stikls nelaiž cauri UV starus, un tādos gadījumos labākas būs optiskās saulesbrilles vai polarizētas optiskās saulesbrilles.


Salīdzinot stikla un plastikāta fotohromās lēcas, labāk ir izvēlēties plastikātu, jo, salīdzinot ar stiklu, tādas fotohromās lēcas ir vieglākas un daudz ātrāk „aptumšojas” (tonējas) ārā un „atiet” (atkrāsojas) telpās, kā arī tādas lēcas ir daudz dzidrākas. Vēl viens būtisks moments ir tāds: ja cilvēkam ir dažādas dioptrijas, parasti lēcu biezumi arī nav vienādi. Tādos gadījumos lēcas tonēsies nevienādi stipri un tā lēca, kurai stiprums ir lielāks, izskatīsies tumšāka nekā otra, kuras stiprums ir mazāks. Toties plastikāta fotohromām lēcām ar speciālu Transition tehnoloģiju lēcas pat pie dioptriju starpības būs vienādi tumšas un ātrāk tumšosies un atkrāsosies.

Birkas: , , , ,

  • Dalies Facebook