- acīm.lv - http://www.acim.lv -

Sausās acs sindroms

Posted By Evija Barkāne On 08.10.2011 @ 22:16 In Redze un acis | 6 Comments

Sausās acs sindroms (SAS) ir plaši izplatīta problēma visu vecuma grupu pacientiem, kad pacients sūdzas par sausām un kairinātām acīm (izpaužas kā graušanas sajūta), jo koncentrējoties darbam cilvēks nemirkšķina tik bieži cik vajadzētu.

SAS tiek raksturots kā asaru kvantitātes un/vai kvalitātes deficīts, nestabila asaru plēvīte, acs priekšējās virsmas bojājums, kā arī ar citiem būtiskiem simptomiem- tādiem kā acs kairinājums, sausuma sajūta, acu nogurums, plūstoši redzes traucējumi.

SAS var būt būtiska ietekme uz redzes funkcijām, kas samazina cilvēka ikdienas dzīves kvalitāti. Ir veikti daudzi pētījumi, kas pierāda, ka SAS spēj negatīvi ietekmēt ikdienas rutīnas darbu- lasīšanu, datoru lietošanu, profesionālo darbu, auto vadīšanu, TV skatīšanos.

Katrā acu mirkšķināšanas reizē, asaras mitrina acs priekšējo virsmu, radzeni. Asaras acīm ir kā aizsargslānis, samazina infekciju risku, aizskalo projām netīrumus un vielas, kas nokļuvušas acīs, saglabā acs virsmu tīru un gludu. Liekais asaru daudzums aizplūst pa asaru kanālu, kas atrodas acs plaktu iekšējā kaktiņā.

Sausās acs sindroms rodas asaru produktivitātes un drenāžas sistēmas disbalansa dēļ.  Jāatceras, ka SAS nav tikai tad, ja acis ir sausas. Vai jums ir stipra asarošana? Arī tas ir viens no simptomiem, kas rodas SAS gadījumā.

Sausās acs sindroms tiek iedalīts:

  1. Nepietiekama daudzuma ūdeņainais slānis SAS gadījumā:
    • Sjogren Syndrome Dry Eye (SSDE)- asaru dziedzeru darbību ietekmē kāda cita autoimūna saslimšana.
    • Non- SSDE- parasti ir asaru disfunkcija. Izsauc biežāko – vecums izraisīto SAS. Neadekvāts asaru daudzums. Asaras producē asaru dziedzeri. Ar vecumu to daudzums samazinās, kā rezultātā rodas SAS simptomi. To daudzumu ietekmē apkārtējas vides faktori, medikamentu lietošana.
  2. Evaporative dry eye (EDE)- asaru iztvaikošana. To iedala divās grupās – būtiska EDE ( meibona dziedzeru disfunkcija, slikta plakstu konfigurācija un dinamika, samazināta mirkšķināšana, medikamentu lietošana, kontaktlēcu leitošana) un nebūtiska EDE (acs virsmas patoloģisku izmaiņu radītā asaru iztvaikošana).
    [1]

Asaras sastāv no 3 slāņiem: ārējais lipīdu slānis (to producē meibona dziedzeri, kas atrodas plakstu malās), vidējais  ūdeņainais slānis (to producē asaru dziedzeri) un iekšējais mucīna slānis. Katram slānītim ir sava funkcija acs virsmas aizsargāšanā. Gludais eļļainais slānis palīdz novērst ūdeņainā slāņa iztvaikošanu, kurš uztur acs virsmu mitru un aizskalo prom svešķermeņus, savukārt mucīna slānis – palīdz asarām izplatīties pa visu acs virsmu. Ja asaras iztvaiko pārāk ātri vai nav pārklājušas radzeni, rodas SAS simptomi.

Kas veicina SAS?

  • Vecums – viens no svarīgākajiem faktoriem. Cilvēkiem virs 40 gadiem ļoti bieži konstatē SAS.
  • Vispārējie faktori - sievietēm biežāk novēro SAS nekā vīriešiem. To saista ar hormonu izmaiņām grūtniecības laikā, kontraceptīvo tablešu lietošanu un menopauzi.
  • Medikamenti - piemēram, antihistamīns, dekongistanti, asins spiedienu regulējošie medikamenti, antidepresanti, kuri samazina asaru daudzumu acīs.
  • Vispārējās saslimšanas  - personām ar reimatoīdo artrītu [2], Sjögren’s syndrome [3], Stevens-Johnson sindromu [4] ,  diabētu un vairogdziedzera problēmām bieži novēro SAS simptomus. SAS var izraisīt arī plakstu iekaisumi (blefarīts), acs priekšējās virsmas iekaisumi, kā arī nepareizs plakstu novietojums (entropion, [5]extropion [6]) .
  • Apkārtējās vides faktori - pastiprināta jutība uz dūmiem, vējains un sauss klimats paaugstina asaru iztvaikošanu, kas izraisa SAS simptomus. Strādājot ar datoru, ir krietni samazināta acu mirkšķināšana. Ir jāpiemin arī nepareizs skata leņķis. Skatoties taisni uz priekšu uz ekrānu acis ir plati vaļā, samazinās mirkšķināšana, un līdz ar to palielinās asaru iztvaikošana. Arī sausais gaiss telpās izsauc ātru acu noguršanu, acis ir apsārtušas, reizēm var būt pārejoša redzes miglošanās, kas visbiežāk rodas darbdienas beigās. Asarošana parasti ir raksturīga jauniem cilvēkiem, bet patiesībā asaras ir nepilnvērtīgas.
  • Citi faktori - kontaktlēcas (ilgstoša to lietošana izraisa sūdzības par izplūdušu redzi), acu ķirurģiskās operācijas (piemēram, LASIK) var izsaukt samazinātu asaru sekrēciju un sausas acis.

SAS simptomi.

  • Sausas, saberzētas acis
  • Dedzināšanas sajūta, niezēšana
  • Asarošana, kas pastiprinās vējainā, aukstā laikā
  • Acu apsārtums
  • Svešķermeņa sajuta acīs
  • Gaismas jutība
  • Acis ātri nogurst, sāk sāpēt- grūti lasīt, skatīties TV, vadīt auto
  • Pārejošas redzes asuma izmaiņas – miglošanās

[7]

Kad tiek konstatēti šie simptomi, un vēl pievienojas acu sāpes, tad nekavējoties ir jādodas pie speciālista.

Kā diagnosticēt SAS?

Sausās acs sindroms tiek diagnosticēts pilnas apskates laikā. Tiek izmantoti testi, kas pārbauda asaru kvalitāti un kvantitāti (piemēram, Širmera tests, fluoresīna vai bengalrozā krāsvielas tests). Svarīgi ir neaizmirst izstāstīt savam acu ārstam vai optometristam slimības vēsturi, vai jūs lietojat kādus medikamentus, apkārtējās vides faktorus, kas kairina jums acis, kā arī darba apstākļus. Pamatojoties uz šiem faktoriem ir vieglāk atklāt sūdzību cēloni, rast risinājumu.

Kā ārstēt?

Lai arī SAS medikamenti ir pieejami arī bez receptēm, tomēr būtu svarīgi apmeklēt acu ārstu. Tas veiks klīniskos izmeklējumus un izlems, ko darīt tālāk.

  • Viens no pirmajiem ārstēšanas veidiem ir mākslīgās asaras. Tie ir acu pilieni , kuru sastāvs ir tuvs cilvēka asarām, atvieglo sausās acs simptomus, tādejādi, mitrinot acis, atjauno pilnvērtīgu asaru sastāvu. Pozitīvi ir tas, ka mākslīgo asaru iedarbība ir vērsta uz pašu saslimšanas cēloni, nevis tikai uz kādu no simptomiem.

Modernākie mākslīgo asaru pilieni ir pietiekoši efektīva terapija lielākajai slimnieku daļai. Vislabāk izvēlēties mākslīgās asaras bez konservanta. Sūdzību gadījumā rekomendējams 2-4 nedēļas medikamentu lietot vismaz 2-6 reizes dienā, kā to jums noteicis  speciālists, bet pēc tam pāriet uz brīvāku lietošanas režīmu.

Cilvēki ir pieraduši paši pirkt sev pilienus, bet reizēm tas var nodarīt vēl lielāku ļaunumu, jo bieži vien priekšroku dod pilieniem, kas noņem acs apsārtumu. Tie ir pilieni, kas satur asinsvadu sašaurinātājus vai citas aktīvas vielas.To iedarbība nav vērsta uz normālas asaru darbības atjaunošanu, bet tikai uz atsevišķiem simptomiem, t.i., acs apsārtuma noņemšanu. Bet ir jāatceras, ka sarkanas acis var izraisīt dažādi faktori – alerģijas, infekcijas. Tātad tas ir būtisks faktors diagnostikā.

Pacientiem, kuri lieto kontaktlēcas, ir jālieto mitrinošie pilieni, kas paredzēti tieši kontaktlēcu nēsātājiem, jo cita veida pilieni veido nosēdumus uz kontaktlēcu virsmas.

  • Smagākos gadījumos pielieto asaru punktu oklūziju vai ķirurģisku iejaukšanos.

http://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye.htm [8]

http://www.aoa.org/dry-eye.xml [9]

http://www.helpfordryeyes.com/index.php/what-is-dry-eye.html [1]


Article printed from acīm.lv: http://www.acim.lv

URL to article: http://www.acim.lv/2011/10/sausas_acs_sindroms/

URLs in this post:

[1] Image: http://www.helpfordryeyes.com/index.php/what-is-dry-eye.html

[2] reimatoīdo artrītu: http://www.medicine.lv/nozares/speciesaka/index.php?view=article&rid=478

[3] Sjögren’s syndrome: http://en.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%B6gren%27s_syndrome

[4] Stevens-Johnson sindromu: http://www.emedicinehealth.com/script/main/art.asp?articlekey=14086

[5] entropion,: http://emedicine.medscape.com/article/1212456-overview

[6] extropion: http://emedicine.medscape.com/article/1212398-overview

[7] Image: http://www.ophmanagement.com/article.aspx?article=103414

[8] http://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye.htm: http://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye.htm

[9] http://www.aoa.org/dry-eye.xml: http://www.aoa.org/dry-eye.xml

© acim.lv 2010. Visas tiesības paturētas.