- acīm.lv - http://www.acim.lv -

Kā cīnīties ar alerģiju “siena drudža” sezonā

Posted By optika Metropole On 26.05.2014 @ 15:32 In Vispārējā veselība | No Comments

Konsultē Viktorija Vlasenko, optometriste optikas salonos “Metropole”

Saslimšana ar alerģiskām slimībām jo īpaši strauji ir izplatījusies pēdējo gadu laikā, un mūsdienās viens no trim pasaules iedzīvotājiem cieš no kāda alerģijas veida. 8.jūlijs ir pasludināts par Pasaules alerģijas dienu un ierasti šajā dienā visā pasaulē notiek aktivitātes, kas informē, izglīto un palīdz ļaudīm saprast alerģijas izpausmes un ietekmi uz cilvēka veselību. Lai gan pacientus ar alerģiskiem acu iekaisumiem sastopam visa gada garumā, īpašī pavasarī un vasarā ir novērojams alerģijas saasināšanās periods. Alerģiski acu iekaisumi jeb alerģiski konjunktivīti visbiežāk skar cilvēkus, kuriem jau ir kāda alerģiska slimība, piemēram, astma. Taču tas nenozīmē, ka pārējie ir pasargāti no alerģijas, jo tā var skart arī pilnīgi veselu cilvēku jebkurā dzīves periodā.

Kā atpazīt acu alerģijas izpausmes?

Visbiežākie alerģisko konjunktivītu simptomi ir acu niezēšana, asarošana, apsārtums, atsevišķos gadījumos varbūt plakstu tūska, ka arī bailes no spožas gaismas, jeb tā dēvētā fotofobija. Alerģiskais konjunktivīts skar abas acis uzreiz. Ja iekaisumu novērojat tikai vienā acī, tad tam par iemeslu var būt kas cits, taču noteikti jākonsultējas ar acu ārstu abos iepriekšminētajos gadījumos. Ļoti svarīgi acis neberzēt, jo simptomus tas neatvieglos, tikai vairāk kairinās acis un pastiprinās iekaisumu.

Biežāk sastopamie alerģiju ierosinātāji

Alerģijas var iedalīt sezonālajās un pastāvīgajās. Sezonālās alerģijas izpausmes mums liek par sevi atcerēties pavasarī un vasarā, kad visapkārt ir ziedputekšņi. Turklāt ziedputekšņi nav  tikai ziediem, bet, piemēram, arī labības vārpām, plaukstošiem bērziem un pat nātrei. Savukārt, ja ar alergēnu saskaramies visa gada garumā, tā klasificējama kā pastāvīga. Šādu alerģiju ierosinātāji ir dažnedažādi, piemēram, ir alerģija pret dzīvnieku spalvām, putekļiem, medikamentiem, kosmētiku, sadzīves ķīmiju, produktiem, konservantiem… un tā šo sarakstu varētu turpināt vēl un vēl. Tāpat alerģijas mēz ierosināt acī nejauši iekļuvuši kairinātāji. Lai varētu palīdzēt pacientam un precīzi noteikt, kāds alergēns ierosinājis tādu vai citādu alerģijas izpausmes veidu, nepieciešams konsultēties ar alergologu un acu ārstu, ja alerģija skar acis. Alergologs izmantos noteiktus testus, palīdzot Jums noskaidrot un uzzināt, no kādiem alergēniem turpmāk jāizvarās.

Kas īsti ir siena drudzis?

Siena drudzis ir viens no izplatītākajiem sezonālas alerģijas veidiem, kad skaistajā ziedēšanas laikā ziedputekšņi pamanās nomocīt mūsu elpceļus un kairina acis. Galvenie siena drudža simptomi ir vienlaikus iekaisušas, niezošas acis un izdalījumi no deguna. Ja Jums ir siena drudzis, tad šajā periodā, ja iespējams, vairāk uzturieties iekštelpās! Braucot ar auto vai atrodoties mājās no rītiem un vakaros, turiet logus aizvērtus, jo šajos diennakts laikos ziedputekšņu ir visvairāk. Ejot ārā, laicīgi iedzeriet antihistamīna medikamentus, ja ārsts Jums tādus nozīmējis, un noteikti izmantojiet saulesbrilles- tās pasargās acis no ziedputekšņiem!

Kā atvieglot alerģisko acu simptomus?

Lai atvieglotu acs alerģijas simptomus, var lietot acu pilienus – mākslīgās asaras. Šādus acu pilienus var nopirkt bez receptes, un ar to palīdzību „izskalot” alergēnu no acīm, tā mazinot alerģiska konjunktivīta simptomus. Tomēr, nevajadzētu sevi mocīt un likt paciest šos te simptomus, bet pēc iespējas ātrāk meklēt speciālista palīdzību! Vizīte pie acu ārsta palīdzēs noskaidrot, vai ir nepieciešams izrakstīt kādus konkrētus pretalerģijas acu pilienus, un, ja tas būs nepieciešams, saņemsiet recepti medikamentu iegādei.

Lai kaut nedaudz mazinātu diskomfortu, ko izjūtat acu alerģijas izpausmes laikā, sekojiet līdzi plakstu un skropstu higiēnai! Nomazgājiet acis zem tekoša ūdens, vai izmantojiet aukstas kompreses, kas palīdzēs atvieglot simptomus un nomierinās acis. Iespējams, ārsts ieteiks Jums lietot antihistamīna jeb pretalerģijas preparātus, kas palīdzēs organismam cīnīties ar alergēnu, un atvieglos vai pat pilnībā noņems simptomus. Ja ārstēšana nelīdz- alerģiskās pazīmes nemazinās un nepāriet, tas nozīme, ka saskare ar alergēnu ir joprojām un nepieciešams konsultēties ar ārstu alergologu, lai noskaidrotu alergēna veidu.

Ir svarīgi neatlikt terapiju, bet laicīgi cīnīties ar alerģijas izpausmēm, lai netiktu ierosināts dziļāks un smagāks acs infekciju risks!


Article printed from acīm.lv: http://www.acim.lv

URL to article: http://www.acim.lv/2014/05/ka-cinities-ar-alergiju-%e2%80%9csiena-drudza%e2%80%9d-sezona/

© acim.lv 2010. Visas tiesības paturētas.