- acīm.lv - http://www.acim.lv -

“Man vajag brilles datoram!”

Posted By Evija Barkāne On 18.12.2010 @ 11:41 In brilles | 1 Comment

Bieži nākas dzirdēt, kad cilvēki jautā par datora brillēm? Vai tādas ir? Parasti acu speciālists nosaka,vai brilles ir nepieciešams lietot pie datora. Tādā gadījumā tās var saukt par datora brillēm. Bet tas, ko daudzi sauc par datora brillēm, brilles ar dzidrināto pārklājumu. Šis klājums tiek saukts arī par pretatspīdumu vai antireflekso pārklājumu.

Pretatspīdumu klājums atvieglo darbu pie datora, jo noņem nevajadzīgo, atstaroto gaismu no datora ekrāna, apkārtējām gaismām, kā arī logiem. Šāda gaisma parasti var radīt fokusācijas grūtības, acu un galvas sāpes, jo ir vairāk jākoncentrējas, lai spētu saskatīt nepieciešamo informāciju uz datora ekrāna.

Amerikas Optometristu Asociācijas veiktajā pētījumā par antirefleksā pārklājuma efektivitāti datora lietotājiem, tika konstatēts, ka 75% pirms pētījumu veikšanas bija problēmas ar komfortu pie datora. Pētījuma laikā visi subjekti lietoja datora brilles ar antireflekso pārklājumu. Rezultātā tikai 1/3 no visiem bija sūdzības. 89% teica, ka filtri uzlabo attēla kvalitāti, kontrastu, krāsu, spožumu. 81% atzīmēja, ka ir vieglāk lasīt tekstu uz datora ekrāna, 73% teica, ka teksts bijis skaidrāks. Jāpiebilst, ka 34% izjuta mazāku ekrāna mirgošanu.

Acu nogurums Fokusācijas problēmas Sausas acis Galvas sāpes Asarošana
Pirms 86% 60% 52% 53% 50%
Pēc 40% 33% 24% 32% 28%

Tomēr ir jāatzīst, ka visbiežāk sūdzības par diskomfortu ir pacientiem, kuri ir nekoriģēti vai tiem ir akomodācijas problēmas.

-        Miopija [1] (tuvredzība). Miopijas veidošanās attiecināma ne tikai uz ģenētiskiem faktoriem, bet arī uz tuvuma slodzi un datora lietošanu. Astenopiskās sūdzības saasinās un rodas miopizācija. Lai arī bieži tiek minēts, ka datora lietošana izraisa miopiju, tam nav viennozīmīga pierādījuma, jo pētījumos, pārbaudot datoru lietotājus un nelietotājus, rezultāti ir diezgan līdzīgi un neatšķiras.

-        Astigmātisms [2]. Vairākas reizes tiek veikti pētījumi, vai mazie cilindri ≥-0.50 D rada diskomfortu darbā ar datoru. Pierādīts, ka acu sāpes korelē ar mazo astigmātismu nekoriģēšanu, bet pētnieki atgādina, ka ir jāņem vērā arī apkārtējie apstākļi. Ļoti ilgus gadus netika veikta astigmātisma korekcija, bet, parādoties darbam ar datoru, pacienti pastāvīgi sāk izjust diskomfortu, līdz ar to korekcija ir nepieciešama. Arī kontaktlēcu nēsātājiem mazo astigmātismu nekoriģēšana var radīt diskomfortu, līdz ar to bieži vien kontaktlēcu lietotājiem pie datora tiek izrakstīta mazo astigmātismu virskorekcija (šādas brilles uzliek, strādājot pie datora).

-        Hipermetropija [3]. Bieži vien nelielas pakāpes hipermetropija nerada sūdzības, jo tā tiek kompensēta. Savukārt, lielākas pakāpes hipermetropija rada pacientu sūdzības. Strādājot pie datora, lasot, redze kļūst miglaina, jo pie tuvuma darba nepieciešama lielāka fokusācija- akomodācija. Līdz ar to rodas acu nogurums, galvas sāpes. Neadekvātas akomodācijas darbības dēļ, neievērojot darba ergonomiku saistībā ar datoru, [4] jauniem pieaugušiem ar zemas pakāpes hipermetropiju, ir nepieciešama korekcija. Reizēm šī nelielā hipermetropija dekompensējas arī tālumā, tādēļ korekcija jālieto ne tikai tuvumā, bet arī tālumā.

-        Funkcionālas problēmas (akomodācijas problēmas). Ļoti bieži sastopamas jauniem cilvēkiem. Zinātnieki, pētot problēmu, cenšas apkopot dažādus simptomus, problēmas, ko rada konkrēta situācija. Tāpat tiek pētītas datoru lietotāju problēmas. Zinātnieki ir atklājuši, ka datora lietošana atstāj ļoti lietu ietekmi uz akomodāciju un binokulāro redzi. Viņi atzīmē, ka datora lietošana ir „akomodācijas mehānisma bojāšana”. Bieži vien ir gadījumi, ka, lasot drukātu tekstu, problēmas nav, bet, veicot darbu pie datora, tiek konstatētas akomodācijas problēmas- simptomi pieaug (miglošanās tuvumā, izplūdusi redze, kad skatās no tuvuma tālumā, cita veida miglošanās, kas nav saistīta ar mirkšķināšanu, acu sāpes vai galvas sāpes, lietojot datoru).

Risinot šīs funkcionālās problēmas un veicot ametropiju korekciju, var izvairīties no diskomforta, strādājot ar datoru. Papildus šai korekcijai, ieteicams izvēlēties briļļu lēcas ar dzirdināto pārklājumu.

Jāatceras, ka dzidrinātās lēcas uzlabo redzes kvalitāti, bet neatrisina problēmas būtību. Tādēļ, pirms iegādājaties vienkārši ietvaru ar dzidrinātām lēcām (bez korekcijas), obligāti būtu ieteicams pārbaudīt redzi pie speciālista! Rūpēsimies par savu redzi laicīgi!


Article printed from acīm.lv: http://www.acim.lv

URL to article: http://www.acim.lv/2010/12/man-vajag-brilles-datoram/

URLs in this post:

[1] Miopija: http://www.acim.lv/2010/06/tuvredziba/

[2] Astigmātisms: http://www.acim.lv/2010/06/astigmatisms/

[3] Hipermetropija: http://www.acim.lv/2010/07/talredziba-jeb-hipermetropija/

[4] ergonomiku saistībā ar datoru,: http://www.acim.lv/2010/06/ergonomika_darba_ar_datoru/

© acim.lv 2010. Visas tiesības paturētas.