Acu aizsardzība kalnos!

saulesbrillesEvija Barkāne, decembris 8, 2012 20:10 | 1,678 skatījumi | Drukāt rakstu

Kalnos kāpšana ir ekstrēms sporta veids- hobijs. Tas iekļauj rāpšanos, iešanu kalnos dažādās teritorijās, kā arī dažādos laika apstākļos. Tā ir patiešām interesanta aktivitāte.

Alpīnisti rāda meistarības prasmi, sasniedzot virsotnes vienu pēc otras. Alpīnisti saskaras gan ar sniegotām, ledainām virsotnēm, gan klintīm, kā arī ilgstošiem pārgājieniem. Visu laiku piedzīvojums mijas ar briesmām, ar kurām var sastapties (lavīnas, plūdi, nogruvumi). Un, kamēr uzmanība tiek pievērsta vairāk šādai tehniskai drošībai, tiek aizmirsts par spožumu, spilgto gaismu, kas ir kalnos. Bet par to nedrīkst aizmirst.

Viens no galvenajiem traucējumiem kalnos ir apžilbums- glare. Reizēm ir situācijas, kad skaidrs attēls, bez traucējošiem atspulgiem, ir noteicošais faktors, kā rīkoties, tādēļ vienmēr ir jāpadomā par savu redzi, acīm kalnos. Katrs solis, ko sper alpīnists ir atbildīgs, nozīmīgs, un nedrīkst kļūdīties. Tikai tad viņš sekmīgi spēs sasniegt virsotni. Neļaujiet apžilbumam būt par šķērsli mērķa sasniegšanā!

Jūs varat izvairīties no negadījuma, izvēloties pareizo acu aizsardzību, izvēloties speciālās kalnu saulesbrilles, kas pasargās jūsu acis arī no UV starojuma. Kalnos kāpējiem ir jākoncentrējas uz balansu, jādomā par to, kur viņš liek savas rokas un kājas. Ja šajā brīdī spīd spoža saule, tā apžilbina kāpēju, kas var radīt dažādas sekas, sākot ar disbanlansa rašanos, beidzot ar nopietnākām redzes problēmām. Tādēļ izvairieties no priekšlaicīgām acu problēmām un bojājumiem, jo jūsu acis ir ļoti būtiska uztveres daļa jūsu ikdienas aktivitātēs.

Saulesbrillēm jābūt tumšām, bet jāatceras, ka svarīgākais ir tas, ka tām jābūt ar UV aizsardzību. Ja cilvēks nēsā tumšas saulesbrilles, bet tām nav UV aizsardzības, tad tas pat atvieglo UV staru nokļūšanu acs struktūrās, jo tumsā zīlīte paplašinās, līdz ar to kaitīgie stari nokļūst acī. Jāatceras, ka saulesbrilles nedrīkst būt pārāk tumšas, jo tad krāsu uztvere mainās. Tonējuma izvēle atkarīga arī no subjektīvās uztveres. Labākai krāsu redzei, brīvprātīgo un drošības organizācija, kas cīnās ar aklumu Amerikā, rekomendē dabīgi pelēkas, dzintarkrāsas (amber), brūnas vai zaļas nokrāsa lēcas. Kontaktlēcu nēsātājiem, kuri lieto kontaktlēcas ar UV aizsardzību, vienalga ir nepieciešams lietot saulesbrilles.

Jau gadiem ilgi polarizētās brilles ir sporta entuziastu tradicionālā izvēle. Tas, kurš ir šādas brilles pamēģinājis, turpmāk dos priekšroku tikai šādām. Profesionālās sporta brilles arī tiek veidotas no speciāliem neplīstošiem materiāliem, lai tās būtu mazāk traumatiskas.

Sporta brillēm ir speciālas gumijas, kas stiprina brilles ap galvu. Tas pasargā no briļļu pazaudēšanas, nokrišanas, jo, kā jau iepriekš tika minēts, kāpēja rokas ir aizņemtas ar līdzsvara noturēšanu. Arī kalnu virsotnēs, kur ir spēcīgs vējš, brilles būs drošībā, ja tām būs gumijas stiprinājums. Labas brilles ir apdomāts ieguldījums jūsu acu drošībai un ļauj izvairīties no acu traumām, redzes pasliktināšanās, kā arī kavē kataraktas, makulas deģenerācijas, pterigyum attīstību.

Pterīgijs- pterigyum

Lai arī acis netiek regulāri savainotas kalnos, tās tiek pakļautas daudziem kaitīgiem apkārtējās vides faktoriem. Sniega radītais „aklums” un sīkas traumas (svešķermeņi konjunktīvā un radzenē) imobilizē cilvēku un rada risku gūt lielākas traumas.

Commission for Mountain Emergency Medicine (ICAS-MEDCOM) ir veikuši pētījumu responderiem, paramediķiem, fiziķiem un kalnos kāpējiem.

Pētījumi liecina, ka trula vai penterējoša (caurdurta) trauma var radīt pilnīgu redzes zudumu, tādēļ kalnos ir jāprot attiecīgi rīkoties šādās situācijās, jo, pareizi rīkojoties, situāciju var glābt. Gandrīz visos gadījumos ir nepieciešama acu aizsardzība un tūlītēja evakuācija. Tomēr visbūtiskākā problēma acīm kalnos ir ultravioletais starojums un augstums (atmosfēras spiediens maina gaisa stāvokli). Cilvēki, kuri lieto kontaktlēcas un tiem iepriekš bijušas acu slimības, ir daudz jutīgāki, vārīgāki pret šiem stāvokļiem. Jebkurš acu iekaisums, redzes problēma vai neizskaidrojams redzes zudums liek nolaisties no kalna lejā. Kontaktlēcu lietotājiem parasti visgrūtākais ir piemeklēt pareizās kontaktlēcas, jo kā jau iepriekš tika minēts atmosfēras spiediena ietekmi acis izjūt uzreiz. Vislabāk būtu lietot silikona kontaktlēcas, kas paredzētas 24 stundu lietošanai vai arī silikona vienas dienas kontaktlēcas, kas tirgū parādījušās salīdzinoši nesen. Tām nav nepieciešama kopšana- ir ērtas un praktiskas, jo pēc lietošanas vienkārši jāizmet ārā.

Lietojot saulesbrilles, briļļu maskas (goggles) ar polarizētām vai fotohromām lēcām, ir iespējams izvairīties no būtiskām acu problēmām kalnos.

Bieži vien cilvēkiem, kas uzturas spožā saulē, kaut vai neilgu laiku, var rasties fotokeratīts vai abpusējs radzenes apdegums. Šis stāvoklis izsauc sāpes un var radīt pārejošu redzes zudumu. Kad saule atstarojas no sniega, smiltīm, ūdens virsmas, tā veicina UV starojuma intensivitātes pieaugumu. Rezultātā visa gada garumā ikviens no mums tiek pakļauts UV starojuma ietekmei.

Sniega un saules izraisītais acs bojājums- snowblindness.

Lai izvairītos no sniega akluma, obligāti ir jālieto saulesbrilles vai maskas- goggles. Sniega aklums rodas, kad UV starojums izraisa radzenes apdegumu. Galvenās pazīmes ir: galvassāpes, smilšu sajūta acīs vai raušana, oreoli ap gaismas objektiem, jutība pret gaismu, asarošana un laicīgs redzes zudums.
Kā būtu jārīkojas šādā situācijā?

Abas acis jāpārsien ar pārsēju, kontrolē sāpes ar pretsāpju līdzekļiem un aukstām kompresēm. Visbiežāk redze atjaunojas 18 h laikā bez medicīniskas iejaukšanās. Tipiski radzenes virsma reģenerējas (atjaunojas) 24- 28 h laikā. Ja tomēr sūdzības nepāriet, ir jāgriežas pēc medicīniskās palīdzības pie ārsta.

Centies jau pirms došanās ceļā padomāt par acu aizsardzību!

Ietvari un saulesbrilles kalnos kāpējiem.

Pasaules alpīnistiem- kalnos kāpējiem, pētniekiem ir labi zināmas Julbo zīmols, kuram ir bagāta vēsture 120 gadu garumā. Julbo ir viens no vadošajiem zīmoliem optikas un aktīvā sporta ekipējuma ražošanā. Šīs saulesbrilles ir paredzētas tieši kalniem un ekstrēmiem sporta veidiem. Jaunie Bivouak sānu aizsargi nodrošina papildus acu aizsardzību. Tie ar magnētu palīdzību tiek piestiprināti pie brillēm, kad ir nepieciešama papildus aizsardzība.

Alpīnistu saulesbrilles ir fotohromas, tām ir klājums, kas nodrošina skaidru redzi miglas apstākļos. Šīs funkcijas ir ļoti noderīgas kalnu vidē, kā arī lieliski pasargā no sniega un vēja!

Kāpēc šāda veida saulesbrilles ir piemērotas kalniem?

-        Miglas apstākļiem piemērots tonējums, klājums;

-        Nodrošinātas ar speciāliem acu sānu aizsargiem;

-        Zema redzamās gaismas caurlaišanas spēja;

-        Plašs redzes lauks un labs lēcu klājums.

-        Fotohromās lēcas maina tonējuma piesātinājumu atkarībā no saules intensitātes.

American Alpine Institute par šīm brillēm saka sekojoši: ‘’ Profesionālie institūta padomdevēji rekomendē Bivouak kā labāko produktu šajā kategorijā, to tās ir ar izcilu dizainu, funkcionalitāti un izturību. Tās mums patīk, jo tās ir ne tikai komfortablas, bet arī daudzpusējas.’’

2010. gada vasaras pirktākie modeļi bija:

Bivouak: aizsargā sānu redzi, ir brūns fotohroms, kas tonējas no brūna līdz tumši, intensīvam brūnam tonim, ideāli piemērotas ļoti spilgtām zonām- alpīnismā un arī tuksnesī. Kopš tās ir arī polarizētas, tās labi kalpo vidēs, kur ir ūdens.

Monterosa: plastikas aizsegus var uzlikt tikai augstos kalnos, kad ir nepieciešama papildus aizsardzība no saules. Vairāk lasiet šeit.

Ietvari un saulesbrilles klintīs kāpējiem.

Saulesbrilles ir nepieciešamas klintīs kāpējiem, lai spētu fokusēt, saredzēt klintis sev priekšā, jo saules spožā gaisma rada apžilbumu. Redzes kvalitāte ir svarīga, jo klintis mēdz būt sagruvušas, līdz ar to redzes traucējumu rezultātā var rasties negadījums. Brilles ir jāizvēlas izliektas, lai būtu plašs redzes lauks, tikai jāatceras, ja tās būs optiskās saulesbrilles, tad virs -3.00 cilvēks vairāk izjutīs kropļojumus, skatoties uz sāniem. Deguna balsti ir izturīgi pret triecienu (bieži vien no silikona materiāla), briļļu kājiņām ir stingri jāturas aiz ausīm un pie deniņiem, lai nebūtu jāuztraucas, ka brilles noslīdēs. Šādos gadījumos ir speciāli paredzētas gumijas, ar ko piestiprina brilles ap galvu.

Kāpēc iesaka šādas brilles?

-        Optiskā kvalitāte-pasargā acis no spožās gaismas, nedrošiem kāpieniem.

-        Fotohromas saulesbrilles- atkarībā no saules intensitātes tonējas briļļu lēcas.

-        Polarizētās briļļu lēcas ir no polikarbonāta- vieglas, izturīgas un dzidras.

-        Miglas apstākļiem piemērots klājums- atvieglo skatu miglas apstākļos.

-        Panoramic – ikdienā tās sauc par maskām, panorāmas veida brilles ļauj iegūt plašāku redzes lauku.

-        Ir iespējams izveidot optiskos klipus, kas koriģē redzes nepilnības.

Saulesbrilles un maskas (goggles) slēpošanai, snovbordam un sniega aktivitātēm.

Augstienēs saules spožā gaisma un neskartā baltā sniega spīguļošana ir neatkārtojamas dabas parādības, ko var redzēt tie, kas slēpo vai brauc ar dēli, bet tikai tad, ja uz acīm ir labas saulesbrilles, kas aizsargā jūsu acis!

Tām jābūt ļoti kvalitatīvām, lai spētu aizsargāt no saules intensīvajiem stariem un spožuma. Maskas jeb goggles spēj aizsargāt arī no vēja un sniega. Briļļu lēcas kļūst arvien kvalitatīvākas un izstrādātākas, līdz ar to samazina kaitīgās gaismas nokļūšanu acīs. Kā klinšu kāpējiem, tā arī ziemas prieku cienītājiem tiek piedāvātas saulesbrilles ar miglas apstākļiem paredzētiem klājumiem un fotohromās lēcas.

Izmantotā literatūra:

1.Wilderness Environ Med. 2009 Summer;20(2):169-75.

Eye problems in mountain and remote areas: prevention and onsite treatment--official recommendations of the International Commission for Mountain Emergency Medicine ICAR MEDCOM

Ellerton JAZuljan IAgazzi GBoyd JJ.

Mountain Rescue (England and Wales), Cumbria, England. ellerton@enterprise.net

2.http://www.extremeglaresunglasses.com/extreme-glare-solution-on-mountain-climbing-hiking.cfm

3.http://www.julbousa.com/mountaineering-sunglasses/

Eye Wear and Sunglasses for Mountaineering

4. http://seniorhealth.about.com/od/visionchanges/qt/eye_sun_damage.html

From FDA Consumer, Updated February 28, 2005, About.com Health’s Disease and Condition content is reviewed by our Medical Review Board

5.http://www.summitpost.org/a-climber-s-guide-to-prevention-of-sun-damage/407264

A Climber’s Guide to Prevention of Sun Damage

Birkas: , , ,

  • Dalies Facebook