Lai konjunktivīts nemoka!

Vispārējā veselībaoptika Metropole, oktobris 25, 2012 09:17 | 29,402 skatījumi | Drukāt rakstu

Par acs gļotādas iekaisumu jeb konjunktivītu un palīdzības līdzekļiem tā ārstēšanai vairāk stāsta Viktorija Vlasenko, optometriste optikas salonos Metropole.

Svešvārds “konjunktivīts”, iespējams, nemaz neizteiks šīs nepatīkamās acu kaites būtību. Taču, ja sakām “acu iekaisums”, daudzi mās ar galvu, sakot- jā, zināma un nepatīkama sajūta, no kuras atbrīvoties vēlamies pēc iespējas ātrāk!

Konjunktivīts ir ļoti bieži sastopama, nepatīkama, taču ne bīstama slimība. Pirmās pazīmes, kas palīdzēs atpazīt un liecinās par konjunktivītu:

  • acs hiperēmija jeb apsārtums;
  • plakstu konjunktīvas tūska (vieglākajos gadījumos) vai arī acs ābola konjunktīvas tūska (smagākajos gadījumos);
  • asarošana;
  • niezēšana;
  • graušana jeb smilšu sajūta acīs;
  • gļotaini (vīrusa konjunktivīta gadījumā) vai gļotaini-strutaini (bakteriālā konjunktivīta gadījumā) izdalījumi;
  • plakstu tūska (pie alerģiska konjunktivīta);
  • var būt nepatika pret gaismu;
  • redzes traucējumi (galvenokārt akūta konjunktivīta gadījuma).

Tātad, kaite var izpausties atšķirīgi un izpausmes ietekmē konjunktivīta veids, kas skāris acis.

Pēc savas izcelsmes konjunktivīts var būt bakteriāls, vīrusa vai arī alerģisks.

Vīrusa konjunktivīts parasti rodas uzreiz abās acīs un kopā ar organisma vispārējo saaukstēšanos, vai nu kad ir iesnas, klepus vai elpceļu iekaisums.

Bakteriālo konjunktivītu izraisa baktērijas, visbiežāk tās ir stafilokoka vai streptokoka baktērijas. Tas visbiežāk rodas vienā no acīm, bet ātri var skart arī otro aci, jo konjunktivīts ir ļoti lipīgs- ja neievēro higiēnas prasības, var ļoti viegli inficēties. Vienīgais no konjunktivīta veidiem, kas nav lipīgs, ir alerģisks konjunktivīts, kas rodas, kad kāds konkrēts alergēns iekļūst acīs.

Kas ierosina konjunktivītu?

Par iemeslu konjunktivītam var arī būt vielmaiņas traucējumi, acs plakstu saslimšanas (blefarīts, mieža grauds), nekoriģēti refrakcijas traucējumi (tuvredzība, tālredzība, astigmātisms), deguna un arīdzan deguna blakusdobumu saslimšanas.

Konjunktivīts var rasties akūti, kas vēlāk, ja netiek ārstēts, var pāriet hroniskā formā. Akūts konjunktivīts var rasties mazinoties imunitātei vai arī pēc acs traumas, vai arī, ja infekcija iekļūst acīs tiešā veidā ar netīriem priekšmetiem vai rokām. Hronisks konjunktivīts rodas, kad konjunktīva tiek ilgstoši kairināta (dūmi, putekļi), vai arī avitaminozes gadījumā (kāda vitamīna pilnīgs trūkums organismā). Der atcerēties, ka vienreiz izārstēts konjunktivīts nenozīmē, ka mūsu acis kļūs imūnas pret to! Jā, konjunktivīts mēdz atkārtoties.

Cik ilgi un ar ko ārstēsim?

Ārstējot, konjunktivīts pāriet 7-10 dienu laikā, bet dažkārt ilgst līdz pat divām nedēļām. Ja manāt konjunktivīta pazīmes, pirmā palīdzība ir acu skalošana un mazgāšana vai mākslīgo asaru pilināšana. Vismaz divas reizes dienā acis jāskalo ar remdenu, tekošu ūdeni. Tāpat kā jaundzimušiem mazuļiem, ar verdošu ūdeni var apliet kumelītes. Kad uzlējums atdzisis, ar tīru vates plāksnīti noslaukām acis. Šis ieteikums vien nederēs, ja jūsu acis ir alerģiskas un nepanes ziedputekšņus. Tad kumelīšu vietā vislabāk ņemam talkā ūdeni! Vai arī nomazgāt acis ar bērnu ziepēm un noskalot ar lielu ūdens daudzumu. Atceries, katrai acij izmanto savu vates piciņu!

Silta vide vairo baktērijas- rūpējies par higiēnu!

Nedrīkst taisīt siltas kompreses, jo silta, mitra un noslēgta vide ir perfekta vieta mikrobu un baktēriju vairošanai. Cilvēkam, kurš sirgst ar konjunktivītu, acu higiēna ir ļoti svarīga. Tā kā konjunktivīts ir ļoti lipīgs, jāievēro noteiktās higiēnas prasības, lai neinficētu apkārtējos. Lieku reizi nepieskarties sejai un acīm, biežāk mazgājiet rokas, tāpat mainiet biežāk gultas veļu, jo īpaši spilvendrānas, bet sejas slaucīšanai lietojiet papīra dvieļus/salvetes, nevis auduma dvieļus un kabatlakatiņus! Izmantojiet personīgos higiēnas priekšmetus, nevis svešus! Vēdiniet telpas, biežāk veiciet mitro uzkopšanu un iesaku nomazgāt arīdzan durvju rokturus!

Ja 3-4 dienu laikā nejūtat uzlabojumu un iekaisums nepāriet, noteikti konsultējieties ar acu ārstu! Acu ārsts var paņemt uzsējumu, lai noskaidrotu konjunktivīta izraisītāju un nozīmētu konkrētu medikamentozu ārstēšanu.

Vecāki, nevediet slimus mazuļus uz bērnu dārzu!

No konjunktivīta neesam pasargāti neviens un tas var rasties jebkurā vecumā. Ļoti bieži to novēro arī bērniem un zīdainīšiem. Ja konjunktivīta pazīmes ir paradījušās bērnam, to nedrīkst atstāt bez uzmanības un nepieciešama konsultācija ar acu ārstu. Nedrīkst novilcināt laiku un gaidīt, kad tas pats no sevis pāries pēc dažām dienām! Biežākais konjunktivīta veids, kas piemeklē bērnus, ir bakteriāls konjunktivīts, jo bērni bieži berzē acis ar netīrām rokām. Jāatceras, ka bakteriāls konjunktivīts ir ļoti lipīgs! Bērns jāuzrauga, kā arī jānodrošina viņam personīgie higiēna līdzekļi, ko neviens cits bērns vai pieaugušais nelietos.

Optikas salonu Metropole optometriste Viktorija Vlasenko atgādina: kamēr bērnam ir konjunktivīts, viņš nedrīkst apmeklēt sabiedriskas vietas, it īpaši viņu nevajag vest uz bērnudārzu vai skolu, citādāk ar konjunktivītu var viegli saslimt arī pārējie bērni!

Birkas: , , ,

  • Dalies Facebook