Kas ir glaukoma?

Redze un acisDaktera Kuzņecova Klīnika, aprīlis 20, 2010 22:47 | 11,270 skatījumi | Drukāt rakstu

Glaukoma ir hroniska acs saslimšana, kad palielinās iekšējais acs spiediens (IAS) un tiek bojāts redzes nervs. Redze pasliktinās  līdz pat pilnīgam aklumam. Aklums, kas radies glaukomas rezultātā, ir neatgriezenisks, jo aiziet bojā redzes nervs. Redzes zudumu atjaunot slimniekam vairs nav iespējams.

Ar nožēlu jāatzīst, ka glaukoma ir izplatīta saslimšana. Pārsvarā ar šo kaiti slimo cilvēki vecuma posmā pēc 40 gadiem. Tomēr šī kaite var piemesties arī jauniem cilvēkiem (jauniešu glaukoma) un pat jaundzimušajiem (iedzimtā glaukoma).
Iekšējā acs spiediena normālie skaitļi ir individuāli, bet vidēji tie svārstās starp 16-25 mm dzīvsudraba stabiņa, mērot ar Maklakova tonometru. Acs iekšējā spiediena nemainību nosaka līdzsvars starp acī izstrādātā šķidruma un no acs izdalītā šķidruma daudzumu.
Iekšējais acs spiediens var paaugstināties divu galveno iemeslu dēļ:

1. Acs iekšienē šķidrums tiek izstrādāts pārlieku lielā daudzumā;

2. Nepareiza acs iekšējā šķidruma izvadīšana caur acs drenāžas sistēmu, kas noticis tās izmaiņu rezultātā.

Tādējādi, šķidruma uzkrāšanās acs iekšienē izraisa IAS paaugstināšanos, savukārt, paaugstinātais IAS izraisa redzes nerva bojāeju.

Pa kreisi attēlā normāls optiskais redzes nerva disks, pa labi- izmainīts glaukomas gadījumā.

Iedzimtībai ir liela nozīme, kad runa ir par glaukomas izveidošanos. Ja kādam no jūsu radiniekiem ir bijusi glaukoma, jums jābūt īpaši vērīgiem un regulāri jāiet uz pārbaudēm pie oftalmologa. Apskate pie oftalmologa un acs spiediena mērīšana reizi gadā ļaus jums laikus atklāt un efektīvi ārstēt saslimšanu.

Glaukomas simptomi un formas.

Glaukomai raksturīgas trīs galvenās pazīmes:

1. acs iekšējā spiediena paaugstināšanās;

2. redzes lauka sašaurināšanās;

3. redzes nerva izmaiņas.

Lai laikus atklātu glaukomu, svarīgi ir zināt tās simptomus un slimnieka subjektīvās izjūtas. Speciālisti izšķir vairākas glaukomas formas.

  • Atvērta kakta glaukoma ir šīs saslimšanas visizplatītākā forma. Šī ir īpaši ļaundabīga slimības daudzveidības forma, pie kuras nav novērojami īpaši izteikti simptomi. Cilvēks  var nemaz nejust mērenu IAS paaugstināšanos, kas jau postoši iedarbojas uz redzes nervu, izraisot redzes zudumu.
  • Slēgta kakta glaukomai bieži ir raksturīga lēkmjveidīga slimības norise. Šīs formas glaukomai raksturīgs, ka lēkmes laikā ievērojami paaugstinās acs iekšējais spiediens ( līdz 60- 80 mm dzīvsudraba stabiņa), stipras sāpes acī, galvas sāpes. Nereti lēkmes laikā ir slikta dūša, vemšana un vispārējs vājums. Strauji samazinās redzes asums slimajā acī. Slēgta kakta glaukomas lēkmi bieži sajauc ar migrēnas lēkmi, zobu sāpēm, akūtām kuņģa  un zarnu trakta saslimšanām, meningītu, gripu, jo slimnieks sūdzas par galvassāpēm, sliktu dūšu, vispārēju vājumu, pie tam nepieminot aci. Šajā gadījumā viņš var palikt bez palīdzības, kas ir tik ļoti nepieciešama lēkmes pirmājās stundās.
  • Glaukoma var būt iedzimta.  Šajā gadījumā jaundzimušajiem atrod paaugstinātu AIS, bet atsevišķos gadījumos palielinātu acs ābolu. Šīs glaukomas formas cēloņi ir iedzimti acs drenāžas aparāta uzbūves defekti. Ja tie ir nenozīmīgi, tad saslimšana var tikt atrasta ne uzreiz, bet bērna vai pusaudžu vecumā.
  • Sekundāra glaukoma rodas kā citu acu saslimšanu sekas (iekaisuma, asinsvadu saslimšanu, distrofisku, saistītu ar stiklveida ķermeņa saslimšanām, traumām). Par AIS paaugstināšanās iemeslu pie sekundārās glaukomas var būt iekšējā acs šķidruma atteces traucējumi.
  • Glaukoma ar normālu vai zemu acs iekšējo spiedienu rodas, ja ir traucēta acs, pirmkārt -- visa drenāžas aparāta, redzes nerva- asins apgāde. Šīs glaukomas formas gadījumā ir redzes asuma samazināšanās, redzes lauka sašaurināšanās, redzes nerva atrofijas attīstīšanās notiek uz normāla acs iekšējā spiediena fona.

Glaukoma nav lipīga. Raksturīgi, ka tā rodas abās acīs, bet ne vienlaicīgi. Otrajā acī tā var atklāties pēc vairākiem mēnešiem vai gadiem. Vienīgi speciālists var noteikt to, vai jums ir glaukoma un kādā formā.

Glaukomas ārstēšana

Mūsdienās eksistē trīs pamata virzieni glaukomas ārstēšanā:

  • Medikamentozā (konservatīvā);

Tradicionāli glaukomas ārstēšanu uzsāk ar acs iekšējo spiedienu samazinošu medikamentu lietošanu. Tomēr šādai ārstēšanas pieejai ir nopietni trūkumi, jo nereti šie ārstnieciskie (hipotensīvie) preparāti nesamazina acs iekšējo spiedienu (oftalmotonusu). Pie ilgstošas šādu preparātu lietošanas, to iedarbības efektivitāte var samazināties. Acu pilienus nepieciešams iepilināt pēc stingri noteiktiem laika intervāliem, kas ne vienmēr izdodas. Par pilienu nozīmīgu trūkumu uzskatāms tas, ka tiem piemīt blaknes, piemēram, jau esošās kataraktas progresēšana, acs zīlītes sašaurināšanās, stabila acs iekšējā šķidruma produkcijas samazināšanās, kas negatīvi ietekmē acs metabolismu. Daudzi preparāti ir kontrindicēti slimniekiem, kam ir sirds asinsvadu un elpošanas sistēmas saslimšanas.

Bet  ir jāatceras, ka cīņa noris nevis ar slimību kopumā, bet vienīgi ar tās simptomiem. Tāpēc speciālisti sekmīgi pielieto kvalitatīvi jaunas glaukomas ārstēšanas metodes- efektīvas, drošas un maz traumatiskas. Tās ir:

  • Lāzera operācijas.

Lāzera stars, kas, bez šķēršļiem iekļūstot acī un iedarbojoties uz tās drenāžas sistēmu, uzlabo acs iekšējā šķidruma atteci. Glaukomas ārstēšanas ar lāzeri ir nesāpīga, neilga laika ziņā un tiek veikta ambulatori. Tās priekšrocība ir, ka acs ābols netiek pakļauts ķirurģiskai iedarbībai.

Diemžēl lāzera stars nevar palīdzēt visiem glaukomas slimniekiem. Vairākumam pacientu, kuri cieš no šīs kaites, par efektīvāko ārstēšanas metodi, izrādās ķirurģiska iejaukšanās.

  • Ķirurģiskās operācijas.

Principiāli jauna operācija ir neiekļūstošā dziļā skleroektomija (NDSE). Tā var tikt sekmīgi izmantota pie jebkuras atvērtā kakta glaukomas formas. Par svarīgāko šīs operācijas priekšrocību uzskatāma tās veikšana bez acs ābola atvēršanas, kas izslēdz infekcijas iekļūšanas iespējamību un ievērojami samazina sarežģījumu rašanās riska iespējas operācijas laikā. Operācijas veikšanas ilgums vidēji ir 20 minūtes. NDSE tehnoloģijas pilnība ļauj ievērojami saīsināt pēcoperācijas ārstēšanas ilgumu slimniekam un veikt operāciju ambulatori!

Glaukoma nereti kombinējas ar kataraktu (lēcas apduļķošanās). Šiem gadījumiem ir izstrādāta ķirurģiskās ārstēšanas metode, kas iekļauj vienlaicīgu antiglaukomas operācijas veikšanu (NDSE) ar kataraktas izņemšanu (ekstrakciju) un intraokulārās lēcas (IOL) implantāciju. Kataraktas operācijai tiek pielietots vismūsdienīgākais paņēmiens -- fakoemulsifikācija. IOL implantācija tiek veikta arī pacientiem ielaistās glaukomas stadijās.

Šodien speciālistu rīcībā ir plašs līdzekļu arsenāls, kas iedarbojas uz dažādajiem glaukomotozā procesa posmiem un spēj sniegt palīdzību slimniekiem visplašākajā apjomā! Tieši šeit tiek īstenota vispusīga un individuāla pieeja, izvēloties nepieciešamo metodi katrā konkrētajā gadījumā, kad tiek ārstēta glaukoma, kas dod iespēju saglabāt redzi daudziem tūkstošiem slimnieku, kuri cieš no šīs saslimšanas.

Mūsdienās  pārliecinoši pierādīts sekojošs fakts- jo ātrāk tiek veikta ķirurģiskā ārstēšana, jo stabilāk un kvalitatīvāk saglabājas glaukomas slimnieku redze.

Birkas: , , ,

  • Dalies Facebook
  • Pingback: Vai tevi moka galvassāpes? | acīm.lv

  • Pingback: Stress un redze! | acīm.lv

  • Pingback: Vecums, uzturs un redze. | acīm.lv

  • Mammasbitite

    Ku0101pu0113c nekur netiek aprakstu012bts, ku0101 ju016btas cilvu0113ks, kuram iespu0113jama glaukoma? Ku0101du0101 mu0113ru0101 redzes traucu0113jumi? Man katru gadu ju0101maina brilles, redze strauji pasliktinu0101s. Acu u0101rste ir tikai viena, nav variantu grizties pie cita speciu0101lista. Cilvu0113ki neapmierinu0101ti, jo pu0101rbaudes tiek veiktas klusu0113jot un bez komentu0101riem. Tu0101 ku0101 reizi gadu0101 apmeklu0113ju acu u0101rstu, tad varu teikt, ka man tiek tikai mu0113ru012bts spiediens, un pu0113c manas prasu012bbas izrakstu012btas jaunas brilles. Viss. Neku0101du ieteikumu, vai iespu0113jams ko daru012bt, lai redze tik strauji nepasliktinu0101tos. Man ir 58 gadi.

    • Irina Jagilovica

      Tieu0161i u0161obru012bd notiek Starptautisku0101 glaukoma nedu0113u013ca, kur var uzzinu0101t visjaunu0101ko informu0101ciju par u0161o vitu012bgo slimu012bbu :u00a0nhttp://www.acim.lv/2012/03/starptautiska-glaukomas-nedela/

  • Pingback: Starptautiskā Glaukomas nedēļa | acīm.lv

  • Es

    man ir 16 gadi un ir aizdomas,ka ir glaukoma…

    • Evija

      Tik jaunam cilvu0113kam reti ir glaukoma, vienu012bgi, ja iedzimta, bet dodieties pie acu u0101rsta, izstu0101stiet su016bdzu012bbas. Jums tiks apskatu012bta tu012bklene, redzes nervs, nomu0113ru012bts acu spiediens un tiks noteikta diagnoze. atcerieties, ka acu u0101rstam ir bu016btiski zinu0101t visas su016bdzu012bbas (miglou0161anu0101s, redzes lauka traucu0113jumi, pu0101rejou0161a redzes miglou0161anu0101s utt.)