Kampaņa Palīdzi Palīdzēt!

Bērnu redzeEvija Barkāne, marts 25, 2011 12:37 | 485 skatījumi | Drukāt rakstu

Kampaņā Palīdzi Palīdzēt! vāks līdzekļus mācību materiālu radīšanai bērniem ar īpašām vajadzībām!

Latvijā šobrīd ir aptuveni 10 tūkstoši bērnu ar īpašām vajadzībām, kuri nesaņem līdzvērtīgu izglītību,

jo valstī nav pieejami atbilstoši, šo bērnu vajadzībām piemēroti mācību līdzekļi. Lai radītu digitālus un multimediālus mācību materiālus speciālo skolu audzēkņiem, kā arī pilnveidotu šo bērnu mācību procesu, portāls Pasakas.net sadarībā ar Rimi uzsāk kampaņu Palīdzi Palīdzēt!. Tās laikā ikviens aicināts sniegt finansiālu palīdzību, lai bērni ar redzes, dzirdes, kustību un citiem traucējumiem Latvijā varētu saņemt pilnvērtīgu izglītību.

“Šobrīd portālā Pasakas.net pieejamās pasakas audio un video formātā jau tiek izmantotas bērnu ar īpašām vajadzībām mācību procesā, taču tās nevar aizstāt kvalitatīvus mācību materiālus. Bērniem, kuriem ir grūtības redzēt, dzirdēt vai izprast lietas tradicionālā veidā, ir nepieciešama īpaša pieeja. Lai radītu specializētu mācību materiālu bāzi sākumskolas skolēniem, nepieciešami 60 tūkstoši latu. Kopumā plānots izstrādāt aptuveni 40 mācību materiālu komplektus, kas 7 līdz 10 gadus veciem bērniem palīdzētu apgūt tādus priekšmetus kā matemātiku, latviešu valodu, lasīšanu, dabas mācību un citus,” situāciju skaidro viens no idejas autoriem, portāla Pasakas.net vadītājs Edmunds Vanags.

Specializētos mācību materiālus, kas paredzēti bērnu intelektuālajai un garīgajai attīstībai, plānots izstrādāt vairākos formātos – audio un video versijās, tos veidojot vieglā valodā, papildinot ar titriem un dažādiem vizuālajiem elementiem. Izveidotie mācību materiāli bez maksas būs pieejami  ikvienam bērnam, vecākiem un pedagogiem portālā Pasakas.net.

Savu atbalstu kampaņai ir izrādījuši arī vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki – ielu vingrošanas entuziasts Kaspars Zlidnis, dziedātāja Lorija Cinkusa un dabas draugs Māris Olte, kā arī uzņēmums Rimi Latvia, kļūstot par tās vēstniekiem. Kampaņas laikā vēstnieki apmeklēs speciālās skolas Rīgā un Latvijas reģionos, apciemojot bērnus un piedaloties mācību stundās.

“Katrs bērns ir īpašs un talantīgs, bet tas, cik labi katram padodas matemātika, ķīmija, ģeogrāfija vai kāds cits priekšmets, bieži vien ir atkarīgs no skolotāja. Savukārt skolotājam ļoti svarīgi ir, lai būtu pieejami piemēroti mācību materiāli. Īpaši būtiski izmantot pielāgotus materiālus ir, mācot bērnus ar dzirdes, redzes, kustību un garīgās attīstības traucējumiem. Jau šobrīd skolotāji ikdienā izmanto savu radošumu un paši gatavo šādus mācību palīglīdzekļus, tomēr specializēti, digitāli, profesionāli veidoti mācību materiāli ir ļoti nepieciešami. Tāpēc mēs aicinām – Palīdzēt Palīdzēt! – ikvienu, ziedojot kampaņai Rimi un Supernetto veikalos visā Latvijā. Rimi veikalos būs arī pieejamas īpašas simulācijas istabas, kurās varēs iepazīt bērnu ar īpašām vajadzībām ikdienu un mācību procesu, kā arī pārbaudīt savas spējas tikt galā ar grūtībām, ar kurām ik dienu nākas saskarties šiem bērniem,” stāsta kampaņas vēstniece un Rimi Latvia mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

Simulācijas telpā ikviens aicināts piedzīvot pilnīgi citādu mācību procesu. Imitētā mācību stundā „gida” pavadībā apmeklētājiem būs iespēja pildīt uzdevumus, kuru izpildīšanu padarīs grūtāku ar speciāliem palīglīdzekļiem radītie redzes, dzirdes un citi traucējumu imitācija.

Turklāt ikviens var iepazīties ar īpašām vajadzībām piemērotām tehnoloģijām, piemēram, datora peli, ko lieto ar pēdu, un atbilstoši pielāgotiem materiāliem audio, video un citos formātos, piemēram, vieglajā valodā. Tāpat arī apmeklētāji varēs skatīties sižetus no mācību stundām speciālajās klasēs, kuros uzskatāmi parādīts pats mācību process, kā arī iemācīties savu vārdu rakstīt Braila rakstā.

„Gidu” lomas ir uzņēmušies kampaņas Palīdzi Palīdzēt! vēstnieki – Kaspars Zlidnis, Lorija Cinkusa, Zane Eniņa un Māris Olte –, kā arī projekta komanda un brīvprātīgie.

Citāda Klase ir tapusi ziedojumu kampaņas Palīdzi Palīdzēt! ietvaros, kuras mērķis ir radīt digitālus, multimediālus un bez maksas pieejamus mācību līdzekļus bērniem ar īpašām vajadzībām. Simulāciju telpa būs pieejama Rimi t/c Spice, no 25.līdz 26.martam.

httpv://www.youtube.com/watch?v=_6zEOwziGFY&feature=player_embedded

Palīdzēt radīt digitālos mācību līdzekļus bērniem ar īpašām vajadzībām ir iespējams, ziedojot Rimi un Supernetto veikalu ziedojumu kastītēs, portālos Ziedot.lv un Pasakas.net, zvanot uz ziedojumu tālruni  90006685  (maksa Ls 1), kā arī iegādājoties pasakas.net uzdrukas produktus Uzvelckreklu.lv.

Kampaņa Palīdzi Palīdzēt! norisinās no 1. marta līdz 31. maijam.

Vairāk informācijas:

Elza Zīda

M. +371 29 152 346

E. elza@deepwhite.lv

www.pasakas.net

Birkas: , , , , ,

  • Dalies Facebook