Paradījušās jaunas brilles, kas spēj apturēt tuvredzības attīstību

Bērnu redze, Mīts vai patiesībaIrina Graždane, decembris 1, 2012 23:33 | 1,830 skatījumi | Drukāt rakstu
Šā gada septembrī kompānija Carl Zeiss Vision sāka jaunu briļļu lēcu MyoVision pārdošanu Ķīnā, Singapūrā, Malaizijā un Dienvidkorejā. Ir pieradīts, ka jaunās lēcas samazina tuvredzības progresēšanu bērniem līdz 30%.

Jaunās tehnoloģijas būtība ir attēla projicēšana arī uz tīklenes periferijas, vai pat tās priekšā, atstājot arī centrālo attēlu uz tīklenes.

Lēcas MyoVision tika izstrādātas īpaši bērniem. Tās ir izgatavotas no viegla izturīga polimēru materiāla, un tām  ir dizains, kas proijicē attēlu ne tikai tīklenes centrā, bet arī periferijā. Tāds dizains nodrošina mazāku  tuvredzības progresēšanu. Lēcas MyoVision nodrošina attēla projekciju pirms vai tieši uz perifēras tīklenes  (pretstatā standarta lēcu dizainam, kur attēls tiek projicēts uz tīkleni tikai centrālā daļā, perifēro attēlu atstājot aiz tīklenes. Pēdējā laikā tas tiek uzskatīts par iemeslu pārāk lielam acs ābola garuma pieaugumam, kas arī veicina tuvredzības progrēsiju).

Nesen iegūtie dati liecina, ka attēla veidošanai uz tīklenes perifērijas ir nozīme tuvredzības attīstībā. Tā veicina acu augšanu un tuvredzības palielināšanos. Pētījums veikts institūta BS Haldane (Brien Holden institūtā, New South Wales, Australijā) un Optometrijas (ASV) Houston universitātē saskaņā ar Vision CRC (Starptautiskās attīstības pētījumu centrs redzes korekcijā). Rezultātā ir izgudrotas briļļu lēcas un kontaktlēcas, kas īpaši paredzētas, lai kontrolētu perifērā attēla stāvokli. Klīniskie pētījumi, kuros piedalījās vairāk nekā 500 bērnu no Ķīnas un Austrālijas, deva cerīgus rezultātus.
Prof E. Smith no Optometrijas Universitātes koledžas (Houston) paskaidro- lai koriģētu redzes defektus, simtiem gadu uzmanība tika pievērsta vienkāršai attēla projicēšanai uz tīklenes centrālās daļas, izmantojot vienkaršās briļļu lēcas. Profesors konstatēja sekojošu faktu: ja attēls tiek projicēts centrālā daļā uz tīklenes, bet perifērais attēls tomēr paliek aiz tīklenes, tās var veicināt acs pagarināšanos un tādējādi radīs tuvredzības progresēšanu.

Austrālijas zinātnieki uzsvēra jauno tehnoloģiju izmantošanas nepieciešamību balstoties uz  komerciāliem pamatiem, ņemot vērā tās lielo potenciālu, lai saglabātu redzi.

Licenci attiecībā uz jaunajām briļļu lēcām, kas kontrolē perifēro attēlu, ieguva Carl Zeiss.
Jaunās tehnoloģijas var palīdzēt ne tikai bērniem, bet arī tiem, kas jau ir kļuvuši par miopiem  koledžas gados vai ilgstoši strādājot ar datoru. Cerams, ka  drīzumā tādas lēcas paradīsies arī citur pasaulē, un pie mums, Latvijā.

Rakstā izmantoti dati no

Optical World, August 2010,

http://www.optica4all.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=1644:-myovision-carl-zeiss-&catid=441&Itemid=5

http://www.optometry.co.uk

Birkas: , , , , ,

  • Dalies Facebook