Sagatavo acis skolai – pērc bērnu un skolnieku brilles ar atlaidēm!

Bērnu redzeTatjana Koļesņikova, augusts 30, 2011 11:08 | 1,887 skatījumi | Drukāt rakstu

Tuvojas mācību gada sākums un gaidāms liels informācijas pieplūdums. Šodienas skolnieks saņem daudz vairāk informācijas, nekā iepriekšējās paaudzēs. Ļoti bieži informācijas pārbagātība un regulārs darbs ar datoru negatīvi ietekmē redzi. Līdzīgi tam, kā skolnieku vecāki sagatavo burtnīcas un grāmatas, lai bērns ir gatavs skolai, arī redze ir jāsagatavo, lai šajā neparastajā skolniekam laikā acis strādātu visefektīvāk. Ja nepieciešams, tad jāiegādājas bērnu un skolnieku brilles. Vēl labāk, ja iespēju ietaupīt piedāvā ar atlaidēm.

Noteikti jānoskaidro, vai acis ir spējīgas pietiekoši skaidri redzēt, ātri pārslēgties un ideāli sadarboties. Tas palīdz saprast vai acis varēs tikt galā ar slodzi, vai ir jāpalīdz ar brillēm un vingrinājumiem. Varbūt iemesls meklējams nepareizajos ieradumos, kam nepievērš uzmanību, bet ko var ļoti viegli novērst ar vienkāršu ieteikumu ievērošanu.

Kāpēc tieši pirms skolas?

Tiem, kas jau valkā brilles, ir jāpārbauda, vai esošās brilles joprojām dod acīm iespēju strādāt maksimāli efektīvi. Līdz ar to, vecākiem, kam rūp bērnu mācīšanās spējas, pirms kārtējā mācību gada ir jāpārbauda redze. Īpaši svarīgi tas ir pirmklasniekiem, kam šī pārbaude dažreiz mēdz būt arī pirmā. Šis ir pēdējais laiks, kad var atklāt līdz šim neievērotus redzes traucējumus. Piemēram, ambliopija jeb slinka acs, kas dažādu iemeslu dēļ neattīstās, ir stāvoklis, kura agrīna atklāšana var noteikt cilvēka redzes spējas visai tālākai dzīvei. Un šis laiks ir pēdējais , kad var vēl kaut ko darīt, lai sekmētu acs attīstību. Ambliopiju var atklāt tikai pārbaudot redzi, jo ļoti bieži slikta redze vienā acī tiek kompensēta ar perfektu redzi otrajā acī. Rezultātā bērns it kā visu redz, bet palaižot šo stāvokli garām neārstētu, bērnam dzīvē var vairs nekad nebūt kopredzes un var pat attīstīties šķielēšana. Tieši tāpēc redzes pārbaudei ir liela vērtība sagatavošanas procesā skolai.

Ja redzes pārbaude apstiprināja labas redzes funkcijas, tad skolēns ir gatavs skolai. Ja redzes pārbaudes laikā bija noskaidrotas redzes nepilnības, ir jāseko ārstēšanas plānam, kas var būt gan dažādu vingrinājumu pildīšana, gan acu pilienu lietošana, noteikta režīma ievērošana vai briļļu nēsāšana.

Ja nepieciešamas brilles

Ja skolēnam tika izrakstītas brilles, tad obligāti tās ir jālieto tā kā redzes aprūpes speciālists ir nozīmējis. Briļļu funkcija ir palīdzēt acīm tikt galā ar visiem uzdevumiem. Ja skolēns nenēsās izrakstītas viņam brilles, mācīšanas process būs grūtāks un mazāk efektīvs. Redzes problēmas var pat izraisīt nevēlēšanos mācīties, tāpēc ja bērns saņem sliktas atzīmes, nesteidzieties viņu sodīt, bet pārbaudiet viņa redzi. Iespējams, ka apgrūtināta redze padara bērnu nelaimīgu mācību procesā.

Briļļu piemeklēšana ir ne mazāk svarīgs posms kā briļļu izrakstīšana, jo var padarīt brilles no efektīva palīginstrumenta bezjēdzīgajā un pat traucējošajā slogā. Ideāli bērnam jājūtas brillēs brīvi, līdzīgi kā bez tām. Mērķis ir izvēlēties drošas, ērtas brilles, kas bērnam patīk. Tas ir radošs kopīgs darbs, kur ir jāpiedalās gan vecākiem, gan optikas veikala darbiniekiem. Bērns ir jāmotivē. Šeit nevar būt tikai medicīniska pieeja, bet arī psiholoģiska un estētiska.

Ļoti labi veidot bērna attieksmi pret brillēm, kā pret aksesuāru un rotu. Jaunībā cilvēka stils vēl formējas, ļoti svarīgi ir palīdzēt viņam izvēlēties ietvaru, kas atbalstītu pašizteiksmes prieku. Bērni meklē savu vietu jaunajā kolektīvā. Tie, kas valkā brilles, parasti grib, lai brilles būtu mazāk pamanāmas uz sejas un nemaina izskatu. Tas parasti attiecas uz pirmreizējiem briļļu valkātājiem. Pusaudžiem jau parādās interese par plastmasas krāsainām brillēm, kas piesaista uzmanību, tādā veidā interesējoties par pašizteiksmes iespējām un individuāla stila veidošanu. Izskats – tas, kas visvairāk interesē skolēnu brillēs. Izvēloties brilles, kas būs viņa sejas rota, kuru nēsāšana būs skolēnam patīkama, pozitīvi ietekmēs pašvērtējumu. Ieguldot naudu skolnieka brillēs, jūs dodiet viņam vērtīgu dāvanu, prieku mācīties, prieku sazināties, prieku būt nozīmīgam un prieku patikt sev un citiem.

Briļļu ietvara izvēle

Kamēr pats skolnieks ir koncentrēts uz savu izskatu ar brillēm, vecākiem ir jāatcerās arī par komfortu un drošību. Piemeklējot brilles jebkura vecuma bērnam, jāpievērš uzmanība ietvara frontālam platumam, briļļu konstrukcijai aiz ausīm, garumam un deguna tiltam.

Deguns notur gandrīz visu briļļu smagumu un ietvara atbilstība degunam nosaka, cik ērta būs briļļu nesāšana. Ietvars ir jāpiemeklē tā, lai ietvara tilts visvairāk piegulētu degunam. Ja ietvaram ir regulējamie deguna spilventiņi, labāk izvēlēties silikona spilventiņus, kas ar visu savu virsmu pieguļ degunam katrā pusē, optimālam svara sadalījumam un ietvara slīdēšanas novēršanai. Bērnam augot viņa virsdegune kļūst augstāka un šaurāka, tāpēc lai nodrošinātu pareizu briļļu piegulēšanu, brilles jāmaina biežāk (vismaz – reizi gadā). Brilles tiek aizāķētas aiz ausīm ar aizaušu palīdzību tādējādi pasargājot brilles no slīdēšanas uz leju. Izvēloties brilles skolēnam, jāpievērš uzmanība aizaušu garumam un iespējai to saīsināt un pielocīt. Tam ir principiāla nozīme, jo nodrošina ērtu briļļu valkāšanu un stabilu stāvokli uz sejas. Brilles, kas nepareizi pieguļ vai slīd, var nozīmīgi traucēt, radīt iespiedumus un pat galvassāpes. Aizaušiem jāatbalstas tikai uz auss augšējo daļu, tie nedrīkst spiest uz deniņiem un ierobežot sānu redzi. Ļoti aktīviem bērniem, īpaši sportojot, var lietot savelkošas gumijas, kas cieši notur brilles vietā.

Atsperu eņģītes būtu ieteicamas bērnu brillēm, jo nodrošina labu piegulēšanu ilglaicīgi, neļaujot aizaušiem pastiepties un saglabājot briļļu formu. Pusaudžiem bieži patīk ietvari no pieaugušo kolekcijām, bet optiķim ir jāpārbauda, lai izmērs atbilstu sejas parametriem, jo neatbilstoša ietvara nēsāšanas sekas var būt ļoti bēdīgas.

Vēl viena svarīga lieta, kas jāizvērtē, izvēloties brilles skolēnam, ir drošums un remonta iespējamība. Bērni ir ļoti aktīvi, spēlē dažādas spēles un ir mazāk piesardzīgi, tāpēc bērnu brillēm vidēji reizi pusgadā ir nepieciešams remonts.

Jūsu ērtībai salonā „EKSPERTS optika” briļļu meistars ir uz vietas un nav nepieciešams ilgi gaidīt, lai saremontētu brilles. Daudzi
remonti tiek veikti 5 minūšu laikā, sarežģītāki tiek veikti pēc iespējas ātrāk.

Briļļu lēcu izvēle

Aktīvs dzīvesveids var novest arī pie acu traumatisma. Lai novērstu acs traumas iespēju, ir jāizvēlas briļļu lēcas no drošākiem materiāliem nevis no stikla, kas var būt bīstams bērna acu veselībai. Plastikāts būtu standarta izvēle, jo retāk saplīst un plīst lielos
gabalos ar neasām malām. Vislabāk izvēlēties briļļu lēcas no stipriem, sitienizturīgiem materiāliem – polikarbonāta un triveksa – pirmās izvēles lēcas bērnu redzes korekcijā. Turklāt bērni ļoti daudz laika pavada ārā, kur acis ir jāaizsargā no kaitīgas UV staru iedarbības uz acīm. To arī nodrošina polikarbonāta lēcas.

Lai skolnieki saņemtu ērtas, drošas, skaistas brilles, kas viņiem patīk un piestāv, „EKSPERTS optika” piedāvā iegādāties brilles par 30% lētāk (uzrādot skolēna apliecību).

Birkas: ,

  • Dalies Facebook