Katarakta nav pasaules gals!

Redze un acisDaktera Kuzņecova Klīnika, oktobris 24, 2010 17:56 | 12,243 skatījumi | Drukāt rakstu

Vai ārsts ir diagnosticējis jums kataraktu?

Atceraties – Jūs neesat viens, kuram ir ciešanas: tikpat kā puse zemeslodes iedzīvotāju, pēc 40 gadu vecuma sirgst ar kataraktu. Mūsdienīgās medicīnas tehnoloģijas palīdz sekmīgi cīnīties ar kataraktu.
Miljons cilvēku ik gadus tiek veiktas kataraktas operācijas, kā rezultātā viņiem tiek atgriezta iespēja no jauna saskatīt pasauli un priecāties par dzīves krāšņumu.

Kas ir katarakta?
Jūs jau zināt, ka acs lēca ir izliekta un caurspīdīga. Taču ar gadiem tā mēdz apduļķoties. Saslimšanu, kas izraisa lēcas apduļķošanos, sauc par kataraktu.
Lēcas caurspīdīguma samazināšanās traucē, samazina gaismas staru iekļūšanu acīs, un līdz ar to redze pasliktinās. Katarakta var skart visu lēcu vai tikai tās daļu.

Katarakta- apduļķota lēca.

Pastāv atšķirīgi uzskati par kataraktu. Dažreiz cilvēki domā, ka katarakta ir patstāvīgi augoša plēve, kas pakāpeniski aizklāj aci. Šis pieņēmums neatbilst patiesībai. Katarakta ir neatgriezeniskas izmaiņas acs lēcā. Saslimšana var skart vienu vai abas acis uzreiz, bet tā nepāriet no vienas acs uz otru. Kataraktas attīstība nav saistīta ar pārmērīgu redzes piepūli. Kataraktas rašanās vēl nenozīmē to, ka Jums draud pilnīgs aklums.

Kāpēc rodas un attīstās katarakta?
Kataraktas cēloņi var būt dažādi; tā var būt pārciestas acs traumas, acs audu barošanas traucējumu, kas saistīti ar vecumu, radiācijas iespaidu, diabētu rezultātā, kā arī dažām acu saslimšanām (piem., glaukoma) vai pārmantotām Jūsu organisma īpatnībām.
Visbiežāk katarakta rodas organisma novecošanās procesa rezultātā, kas rada lēcas sabiezēšanas procesu un tās apduļķošanos. Tāda katarakta tiek dēvēta par vecuma vai senīlo kataraktu. Tā var rasties sasniedzot 45 gadu vecumu.
Katarakta var rasties arī bērna vecumā un tad to sauc par iedzimtu.
Iedzimta katarakta- labai acij (fotografējot nav redzams acs dibens reflekss).

Pēc pārciestas acs traumas lēcas apduļķošanās var notikt jebkurā vecumā. Spēcīgs trieciens, griezta, durta brūce acī, termisks vai ķīmisks apdegums var novest pie pēctraumatiskas kataraktas rašanās.

Tipiska traumatiska katarakta.

Visbeidzot – tiek izdalīta diabētiskā katarakta, kas rodas kā komplikācija cukura diabēta gadījumā. Tai raksturīgs, ka slimība skar abas acis un tās attīstības gaita ir strauja.
Kataraktas simptomi.
Atkarībā no tā, kurā lēcas daļā ir sākusies katarakta un cik lieli ir apduļķošanās apmēri, Jūs varat pamanīt vai arī pat to nenojaust, ka Jums ir sākusies katarakta.
Ja katarakta atrodas lēcas perifērijā, tad subjektīvi Jūs neizjutīsiet nekādus redzes traucējumus. Jo tuvāk acs lēcas centram atrodas apduļķojums, jo nopietnākas ir redzes problēmas.
Jūs varat pamanīt, ka priekšmeti visapkārt ir redzami neskaidri, to kontūras ir izplūdušas, it īpaši spilgtā apgaismojumā. Attēls sāk dubultoties. Bieži rodas bailes no gaismas. Redze vienai acij var būt labāka, nekā otrai acij. Acs zīlīte, kas normāli izskatās melna, var izskatīties gaiša vai iegūt dzeltenīgu nokrāsu.
Pastiprinoties minētajām parādībām, Jūs esat spiesti nomainīt savas brilles.

Diagnostika.
Obligāti konsultējieties ar acu speciālistu! Vienīgi speciālists var noteikt, vai Jums ir izveidojusies katarakta.
Izmeklējumi ir pilnīgi nesāpīgi. Speciālists ar aprīkojuma palīdzību izmeklē Jūsu acis un nosaka pataloģijas formu, tipu un vietu, kur tā ir attīstījusies Jūsu acs lēcā.

Attēlā pa kreisi redzam ,kā redz cilvēks, kuram nav katarakta,savukārt- pa labi redzam kataraktas izraistīus redzes traucējumus!


Diagnosticēšanas procesa gaitā jums tiks veiktas redzes asuma pārbaudes, izmērīs acs iekšējo spiedienu, izmeklēs redzes lauku (kompjūterperimetrija), izdarīs ultraskaņas, lai konstatētu iespējamās līdzās norisošās acs saslimšanas.

Operācijas sagatavošanās periodā tiek veiktas parastās asins analīzes, urīna analīzes, tiek izdarīta elektrokardiogramma, krūšu dobuma rentgens, stomatologa pārbaudes, LOR un terapeita konsultācijas (vai ģimenes ārsta).

Ja Jūsu organismā netiks atklāti akūta iekaisuma procesi un hronisku saslimšanu procesu paasinājumi, tad tā būs ķīla labam operācijas rezultātam!

Ārstēšana.
Vienīgais kataraktas ārstēšanas paņēmiens ir ķirurģiska apduļķotās lēcas izņemšana. Neticiet tam, ka kādu pilienu, speciālu briļļu lēcu lietošana vai diēta un vingrinājumi palīdzēs izārstēt kataraktu.
Pieredzējušo speciālistu rīcībā ir pilnveidotākā tehnika, kas nodrošina pozitīvu operācijas rezultātu. Nevajag uztraukties, uzticieties savam ārstam! Pēc operācijas Jūs varēsiet atgriezties normālā dzīvē: strādāt, lasīt, skatīties TV utt. Tikai jāatceras sekojošs fakts- ja jums ir gan katarakta, gan ir acu, redzes nerva vai tīklenes saslimšanas, operācijas efekts var tikt samazināts.

Birkas: , ,

  • Dalies Facebook