Kas ir katarakta?

JautājumiEvija Barkāne, janvāris 31, 2016 10:00 | 791 skatījumi | Drukāt rakstu

Katarakta ir acs caurspīdīgās lēcas apduļķošanās, kā rezultātā pasliktinās redze, attēls kļūst miglains un saplūdis.

Vecuma katarakta
Šī slimība attīstās pakāpeniski un visbiežāk novērojama gados vecākiem cilvēkiem. Šī slimība parasti skar abas acis.
Vecuma kataraktas cēloņi nav īsti skaidri, taču riska faktori varētu būt:
 neveselīgs dzīvesveids (smēķēšana, alkohola lietošana, aptaukošanās),
 liela tuvredzība,
 specifiskas diētas,
 vispārējās veselības problēmas (cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens)
 iedzimtība,
 steroīdu lietošana,
 ultravioletā radiācija.
Sūdzības var būt dažādas – tas atkarīgs no kataraktas intensitātes. Sākumā var būt tā, ka novēro tikai to, ka redze kļuvusi nedaudz miglaināka, taču, kataraktai attīstoties, var novērot tādus simptomus kā:
 pelēki plankumi redzes laukā,
 grūtības lasīt,
 grūtības tumšā laikā vadīt automašīnu,
 žilbšana,
 attēla dubultošanās, skatoties ar vienu aci,
 krāsu redzes pasliktināšanās.
Lai gan slimības attīstības sākuma stadijā pacientam ir iespējams palīdzēt ar briļļu korekciju, tomēr kataraktu var ārstēt tikai ķirurģiski. Mūsdienās šī operācija tiek veikta ļoti bieži un parasti ir iegūstami ļoti labi rezultāti, taču jaunattīstības valstīs, kur šī ārstēšana nav pieejama, katarakta ir galvenais redzes zuduma iemesls. Kataraktas operācija tiek uzskatīta par vienu no visefektīvākajām operācijām, jo parasti tā būtiski uzlabo redzes, tātad arī dzīves kvalitāti, neietekmējot slimnieka vispārējo veselības stāvokli.
Kataraktas operācijas laikā no acs tiek izņemta apduļķotā lēca un tā tiek aizstāta ar mākslīgu lēcu vai arī tiek lietota stipru kontaktlēcu vai briļļu korekcija.
Citas kataraktas
Lai gan krietni retāk, tomēr ir sastopama arī iedzimta katarakta, traumatiska katarakta, toksiska katarakta un katarakta, ka ir kā rezultāts kādai citai saslimšanai.
Tātad katarakta var rasties arī kādas acs traumas rezultātā, medikamentu lietošanas rezultātā, kā arī kā rezultāts tādām saslimšanām kā, piemēram, cukura diabēts un dažādas ādas saslimšanām.
Ja katarakta rodas jau bērna vecumā, tad to sauc par iedzimtu kataraktu. Parasti šī slimība ir stacionāra, bet atsevišķos gadījumos mēdz arī progresēt.  Arī iedzimtas kataraktas gadījumā vienīgais ārstēšanas veids ir ķirurģiska operācija, taču gadījumos, ja apduļķojuma intensiāte ir neliela, un redze ir pietiekama, lai lasītu rakstītu un veiktu darbu, ārstēšana nav nepieciešama.

Materiāls tapis sadrbībā ar acīm.lv jauno eksperti Kristīni Meļķi.

Birkas: ,

  • Dalies Facebook