Diabēta ietekme uz acīm

Vispārējā veselībaSvetlana Šavlaja, decembris 3, 2012 13:07 | 847 skatījumi | Drukāt rakstu

Refrakcijas izmaiņas

Pie diabēta ir vērojamas refrakcijas (redzes) svārstības. Kā pirmā pazīme ir īslaicīgas refrakcijas nobīdes uz tuvredzības pusi. Parasti paaugstināts glikozes līmenis palielina tuvredzību un samazina tālredzību. Refrakcijas nobīde parasti tiek novērota tad, kad glikozes līmenis tuvojās 200 mg/dL vai ir augstāks. Šāda refrakcijas svārstība notiek relatīvi ātri – stundas laikā vai pat mazāk, bet pacienti, kuriem pakāpeniski ceļas glikozes līmenis, atzīmē, ka viņu refrakcija vai redze neatgriežas normālā stāvoklī pat dažu nedēļu laikā un vairāk arī pēc glikēmiskās kontroles stabilizācijas.

Pētījumos saistītos ar refrakcijas izmaņām pie diabēta, parādās, ka miopija (tuvredzība) diabētiķiem attīstās biežāk nekā pārējai populācijai, bet lielākai daļai gadījumu ir viegla miopijas pakāpe. Lēcas biezuma palielināšanās ir visiespējamākais diabētiķu miopijas attīstības skaidrojums.

Cilvēki ar paaugstinātu glikozes līmeni asinīs vai nediagnosticētu diabētu, kuriem pirmo reizi ir paaugstināts glikozes līmenis, jūt, ka tālumā redze miglojas, bet tuvumā paliek skaidra. Hipermetropi (tālredzīgie) jūt, ka viņiem nav jālieto savas brilles, lai skaidri redzēt tālumā. Bet cilvēki, kas ir lietojuši tuvuma brilles, sāk atzīmēt, ka tāluma redze paliek miglaina, bet tuvuma redze paliek skaidrāka un redz labi arī bez brillēm.

Diabēts ietekmē arī akomodācijas darbību. Presbiopija var attīstīties agrākā vecumā nekā normāli. Pārejoša akomodācijas traucējums (parēze) kopā ar hipermetropiju var būt saistīti ar glikozes līmeņa paaugstināšanos vai pazemināšanos. Visbiežāk tas vērojams insulīna terapijas sākumā un var būt pat jauniem cilvēkiem.

Katarakta

Katarakta var būt mainīgas redzes iemesls -- neskaidra redze, kontrasta zudums, diskomforta sajūta un nespēja redzēt spilgtā gaismā, īpaši braucot naktī vai saulainā dienā. Ar vecumu saistītā katarakta diabētiķiem attīstās un progresē ātrāk nekā cilvēkiem, kuriem nav diabēta. Metaboliskā jeb „īstā” diabētiskā katarakta ir relatīvi reti, jo tā, visticamāk, izveidojas pagarināta hiperglikēmijas (augsts glikozes līmenis asinīs) perioda rezultātā. Dažreiz tās ir daļēji atgriezeniskas, ja tiek sasniegts normāls glikozes līmenis asinīs.

Kataraktas operācijas diabētiķiem parasti nav sarežģītākas kā cilvēkiem, kuriem nav diabēts. Tomēr, ja ir smaga retinopātijas stadija un jau ir redzes zudums, nepieciešama pastiprināta uzmanība. Atveseļošanās var būt lēnāka, ja pacientam bijusi slikta aprūpe un kontrole.

Radzene

Pacientiem ar diabētu radzene var tikt bojāta daudz vieglāk un dzīst daudz lēnāk nekā cilvēkiem, kuriem nav diabēts. Šāds relatīvs radzenes vājums ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Radzenes jutība, kas normāli var ziņot cilvēkam gan par sausās acs sindromu, gan par svešķermeni, ir pazemināta. Sekojoši, nelielas problēmas paiet nemanāmi, bet rezultāts var būt radzenes nobrāzumi vai čūlas. Radzenes jutības pazeminājums arī ir ļoti svarīgs, jo pēc savas struktūras diabēta pacientiem radzene ir daudz vairāk pakļauta bojājumiem.

Tā kā ir augsts inficēšanās risks un potenciāli radzene ir apdraudēta, pacientiem, kuri valkā kontaktlēcas, ir nepieciešama ļoti rūpīga novērošana. Šiem pacientiem ir nepieciešams zināt un apzināties, kādas var būt potenciālās komplikācijas un problēmas valkājot kontaktlēcas. Parasti šiem pacientiem tiek kontrindicētas pagarināta (diennakts) valkāšanas režīma kontaktlēcas, bet pacientiem ar vienpusēju redzes zudumu iesaka vispār atteikties no kontaktlēcu valkāšanas. Cilvēkiem ar diabētu tiek rekomendētas gāzu caurlaidīgās, mīkstās dienas režīma un silikona-hidrogēla kontaktlēcas.

Diabēta pacientiem nepieciešams mazināt atkārtoto radzenes eroziju risku. To var samazināt mākslīgās asaras, īpaši tas ir svarīgi ļoti sausās vidēs. Dažiem pacientiem jālieto mitrinošie pilieni arī savās mājās. Dažādas apkārtējās vides apstākļi tādi kā gaisa kondicionieri, sildītāji, mašīnas stiklu sildītāji, putekļainas noliktavas vai veikali, var ietekmēt atkārtotu radzenes nobrāzumu veidošanos, tāpēc arī nepieciešama lubrikantu lietošana.

Asaru plēve

Pacientiem ar diabētu ir bieži sastopamas asaru sastāva un līdz ar to asaru plēves izmaiņas. Asaru plēves komponentus -- producē dziedzeri, kas atrodas apkārt acij. Pacientiem ar diabētu bieži ir neiropātija un, ja nervi, kuri kontrolē šos dziedzerus, nestrādā pietiekoši labi, tas var izsaukt asaru plēves defektu, nepietiekamību. Arī paaugstināts glikozes līmenis asarās pacientiem ar diabētu izmaina asaru osmolaritāti, bieži izraisot diskomfortu.

Viena no jaunākām diabēta problēmām, kura saistīta ar acs virsmu, ir sausās acs sindroms. Mehānisms, kas ir atbildīgs par sausās acs sindroma izveidošanos līdz galam vēl nav skaidrs.

Birkas: ,

  • Dalies Facebook