Nepatīkamais mieža grauds un krusas grauds

Redze un acisDace Vaganova, februāris 4, 2012 09:27 | 21,740 skatījumi | Drukāt rakstu

Visiem zināms, cik traucējošas un nepatīkamas sajūtas izraisa mieža grauds vai krusas grauds, kas izveidojies uz acs plaksta, visbiežāk laikā, kad ir novājināta imunitāte. Mieža graudu un krusas graudu var izraisīt: plakstu iekaisums, ādas saslimšanas – seboreja, rosacea, kā arī cukura diabēts un citas saslimšanas, kuras norit ar imunitātes nomākumu.

Mieža grauds

Acs plaksta malas staifilokoku izraisīta meiboma vai Ceisa/Molla dziedzeru infekcija. Tas ir plaksta sāpīgs pietūkums un apsārtums. Veidojas strutu pūslītis (abscess), kas var būt vērsts uz plaksta iekšpusi vai ārpusi. Tas ir pašizārstējošs – spontāni atveras 5-7 dienu laikā, bet var pāriet arī dziļākā plakstu vai orbītas audu iekaisumā vai krusas graudā. Diferencē no plakstu audzējiem, plakstu iekaisuma, konjunktīvas iekaisuma, orbītas audu iekaisuma.

Krusas grauds

Plakstos atrodas taukainu sekrētu izdaloši meiboma dziedzeri. Ja to izvadi tiek nosprostoti, sekrēts uzkrājas un veidojas krusas grauds. Tas ir hroniska meiboma dziedzera neinfekcioza granuloma – nesāpīgs, palpējams mezgliņš plaksta malā vai nedaudz augstāk. Veidojums izzūd, granulomai atveroties un uzsūcoties, nedēļu vai vairāku mēnešu laikā. Terapijā lieto sausu siltu kompresi (vārītu olu), plakstu masāžu. Ja krusas grauds ir iekapsulējies, visbiežāk ir nepieciešama operatīva terapija, jo bieži novēro ne tikai kosmētisku defektu, bet arī veidojumu (it sevišķi uz augšējā plaksta), kas var radīt redzes traucējumus. Operācijas laikā veic lokālu anestēziju un plakstam no ārpuses veic griezienu paralēli plaksta malai vai no iekšpuses – perpendikulāri plaksta malai, izņem  veidojumu ar kapsulām. Pēc ārēji noņemta veidojuma parasti uzliek pāris ādas šuves, kuras pēc 1 nedēļas izņem.

Par nepieciešamību lietot lokālas vai sistēmiskas antibiotikas jākonsultējas ar oftalmologu.

Birkas: ,

  • Dalies Facebook

1 Komentārs

    Tavs komentārs par rakstu