AHHAA!

Mīts vai patiesībaEvija Barkāne, oktobris 23, 2012 10:04 | 797 skatījumi | Drukāt rakstu

Kā Tartu Universitātes projekts, zinātnes centrs savu darbību uzsāka 1997. gadā, bet pastāvīgu, gandrīz 3000 m2 lielu ar kupolu segtu, high tech platību, kuras būvprojekta autori ir igauņu arhitektu birojs Künnapuu & Padrik Architects, ieguva 2011. gadā. AHHAA dislocēts pašā Tartu centrā -- upes malā, netālu no pilsētas tirgus un Tartu autoostas.

AHHAA piedāvā 50 interaktīvus objektus zem viena jumta. Centrālais objekts ir milzīga enerģijas mašīna jeb Ņūtona ābele, paceļamais krēsls, kas triecas zemeslodes iekšienē.  Unikālajā, sfēriskajā planetārijā ir iespēja piedalīties kosmosa ceļojumā un vērot miljoniem zvaigžņu. Apaļajā zvaigžņu teātrī Visumu palīdz izprast japāņu izgudrotāja Takayuki Ohiras radītais projektors Megastar, kas ļauj saskatīt pat vismazākās Piena ceļa zvaigznes un daudz ko citu! Projektors Megastar ir iekļauts Ginesa rekordu grāmatā!

Zinātniskajā centrā iespējams apskatīt, kā pakļaujams dabiskā ūdens tecējums-  būvējot dambjus vairāklīmeņu mākslīgajās ūdenskrātuvēs. Kā bērni, tā arī pieaugušie var ļauties optiskajam mānam spoguļu labirintos vairākas reizes pēc kārtas . Tāpat iespējams pierakstīties dalībai eksperimentos, kas paredzēti AHHAA dienas programmā.

Jaunais Tartu Zinātnes centrs AHHAA ir Baltijas valstīs lielākais šāda veida centrs, kas aizraujošā veidā iepazīstina ar zinātni un tehnoloģijām, atgādina, kā veidojās zeme.

Uzzināsiet, kā gaismas stari maina virzienu, atkarībā no tā, uz kādas virsmas, tie krīt. Interesanti ir redzēt savu krāsaino ēnu? Kā tas tiek panākts? Sarkans, zaļš un zils ir pamatkrāsas. Tās sajaucot, var radīt citas krāsas.  Balto krāsu var iegūt, sajaucot noteiktās attiecībās visas pamatkrāsas.  Uz griestiem ir novietoti trīs krāsu gaismas avoti. Ēnas krāsa atkarīga no tā, kāda lampa vai lampas konkrētajā vietā ir apēnotas, jo neapēnoto lampu gaismas savienošanās piešķir ēnai krāsu.

Zaķis paslēpjas stikla kastē. Kā tas ir iespējams? Šo triku var panākt ar spoguļa palīdzību. Priecājas ne tikai bērni, bet arī pieaugušie.

AHHAA centrā uzzināsiet, kas ir polarizācija.

Prieku sagādās skaistās hologrammas bildes, lielais kaleidoskops, kā arī galvu reibinošas telpas.  Šanhajas mājā būs grūti noturēt līdzsvaru, jo tā ir pagriezta 20 grādu leņķī. Var jau likties, ka tas nav nekas, bet, kāpēc ir tik grūti? Kāpēc šajā telpā mēs nespējam noturēt līdzsvaru? Mēs zinām, ka cilvēka sajūt, mācās un pielāgojās. Parasti mūsu apkārtējā vide ir taisnleņņka formās- arī aplūkojot trīsdimensiju attēlus, jo tie uzzīmēti uz taisnas virmas. Savukārt, pierastās telpas uztveres deformēšana slīpajā istabā rada konfliktu starp mūsu redzi un citām sajūtām. Rezultātā rodas problēmas ar līdzsvara noturēšanu.

Smaguma centra teoriju dzīvē iespējams pārbaudīt, braucot uz troses novietota velosipēda vairākus metrus virs zemes. Iedomāties sevi cirkus mākslinieka lomā un nesatraukties par drošību ļaus zem veloierīces novietotais 200 kg smagais atsvars, kā arī drošības tīkls. Savukārt pašu centru rotā skaista metāla konsrukcijas buma, kas atveras tikai pie noteikta kg svara (186kg).

AHHAA centrā ir padomāts arī par dabas mīļotājiem, kuri tur var vērot cālēnu šķilšanos, skudru darbošanos vai skaistos zemūdens iemītniekus.

Pēc informatīvas un aizraujošas dienas AHHAA centrā , var baudīt nesteidzīgu pastaigu skaistajā Tartu vecpilsētā!

Vairāk informācijas: http://www.ahhaa.ee/lv/

Birkas: ,

  • Dalies Facebook

Nav komentāru

Tavs komentārs par rakstu