Mellenes redzes uzlabošanai ēdiet droši un daudz!

Redze un acisEvija Barkāne, jūnijs 13, 2013 15:45 | 869 skatījumi | Drukāt rakstu

Kādas redzes slimības cilvēku var piemeklēt ar gadiem un kā no tā izvairīties? Kas atkarīgs no paša un kad jāmeklē ārsts? Raidījumā “Kā labāk dzīvot” Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja RSU profesore Guna Laganovska un projekta www.acim.lv autore un vadītāja, “Fielmann Latvia” optometriste Evija Barkāne skaidro, kā parūpēties par savām acīm.
Mūsdienu dzīves veids un mūsdienu tehnoloģiju piedāvājums prasa labu un kvalitatīvu redzi. Tomēr datori, mobilie telefoni, i-pod rada papildus slodzi acīm un arī papildus stresu, un acu nogurumu. Bet, ne jau skatīšanās ekrānā bojā acis. Būtiskas, neatgriezeniskas slimības- katarakta, glaukoma, tīklenes izmaiņas- nerodas no skatīšanās, mūsu uzturs un gēni ir noteicošais, vai slimosim ar šīm slimībām. Tāpēc jāskatās, ar ko slimoja vecāki, jāpārbauda, vai tas nedraud arī mums. Profilaksei jāēd holesterīnu maz saturošus produktus un svarīgi- veselīgs dzīves veids.
Cilvēkiem vajadzētu izvērtēt, vai tiešām viņiem nepieciešama acu operācija. Lai nezaudētu redzi, piemēram, kataraktas un glaukomas gadījumā, to noteikti vajadzētu veikt. Ja operāciju veicam tikai tāpēc, lai nebūtu jānēsā brilles -- par to vajadzētu padomāt. Operācija vienmēr ir risks.
Ideāli būtu acu ārstu apmeklēt reizi 2- 3 gados. Cilvēkiem, vecākiem par 60 gadiem- reizi gadā.
Zinātnieki prognozē, ka cilvēki drīz dzīvos vismaz līdz 120 gadiem, skaidrs, ka arvien vairāk jādomā par to, kā ilgāk saglabāt arī mūsu acu veselību, lai sasniedzot šo vecumu mēs nebūtu akli.
A un E vitamīnus iespējams pārdozēt, tos vajadzētu lietot uzmanīgi. Mellenes redzes uzlabošanai ēdiet droši un daudz!

Radio diskusiju var noklausīties arhīvā. http://lr1.latvijasradio.lv/zinas/26556.htm

Birkas:

  • Dalies Facebook