Vecums, uzturs un redze.

Vispārējā veselībaTatjana Koļesņikova, decembris 15, 2011 17:04 | 898 skatījumi | Drukāt rakstu

Slikta redze ir visbiežākais funkcionālais traucējums gados vecākiem cilvēkiem. Turklāt, ar vecumu paaugstinās dažu nopietnu acu slimību risks: ar vecumu saistīta makulas deģeneracija, glaukoma, katarakta.

Kopējais iespaids no pētījumiem ir tāds, ka cilvēkiem, kuru uzturs ir bagāts ar augļiem un dārzeņiem vai papildināts ar vitamīniem, ir samazināts šo slimību attīstības risks un smagums. Vairāk kā ceturtdaļa organismā pieejamo uzturvielu atbalsta acu un redzes funkciju uzturošus nervus, asinsvadus un audus. Visbiežākie akluma cēloņi ir infekciju saslimšanas un nepietiekams uzturs.

Gados vecākiem cilvēkiem ir novērots paaugstināts risks uzturvielu nepietiekamībai. Kāds tam ir iemesls? Novecošanas procesā organismā notiek metaboliskas un organiskas izmaiņas. Mainās gremošanas spēja un uzturvielu asimilācija. Vitamīnu koncentrācija plazmā samazinās. Medikamentu lietošana darbojas antagonistiski (pretēji) uzturvielām. Piemēram, bieža antacīdu lietošana ir spējīga sekmēt vāju kuņģa skābes produkciju, kura ir nepieciešama minerālvielu asimilācijai tievajās zarnās. Turklāt gados vecāki cilvēki bieži ēd mazāk nekā jaunieši, kā arī daudzi ir pārdzīvojuši kara laikus un viņiem ir iespējama apšaubama uztura statusa pieredze. Ļoti bieži pasliktinās arī košļāšanas spēja. Tā kā gremošanas process sākas mutē, tika novērots, ka gados vecākiem cilvēkiem ar veseliem zobiem ir labāks vitamīnu un minerālvielu statuss nekā tiem, kam trūkst daži vai visi zobi, jo viņi visdrīzāk neizvēlēsies tādus produktus kā svaigi burkāni, āboli u.c. Problēmas pieaug arī samazinātas roku veiklības, sliktās koordinācijas dēļ, psiholoģiskiem, emocionāliem un ekonomiskiem faktoriem, sliktākas apetītes un gatavošanas prāsmju trūkuma dēļ (atraitņiem).

Kas attiecās uz uztura prasībām, tik tiešām, gados vecākiem cilvēkiem enerģijas (kaloriju) prasības samazinās, savukārt, mikroelementu prasības nemainās. Līdz ar to gados vecākiem cilvēkiem būtu jālieto uztura bagātinātāji. Veselīgs uzturs un uztura bagātinātāju pārdomāta lietošana varētu būt viens no labākajiem veidiem acu slimību profilaksē.

Atsauce: M. Davies, Msc. Nutrition and eye. Part 2. Optometry Today, FEB 13 2004,
33-37.

Birkas: , , ,

  • Dalies Facebook