Sporta briļļu lēcas

saulesbrillesEvija Barkāne, decembris 15, 2010 12:14 | 3,893 skatījumi | Drukāt rakstu

Sportā ir jāatceras divas lietas- aizsardzība un precizitāte! Sporta briļļu lēcas aizsargā acis, jo daudzas traumas tiek gūtas ar elkoņa sitienu, pirkstiem, kas rada kaulu lūzumus, radzenes nobrāzumus, tīklenes atslāņošanos, reizēm pat aklumu. Polikarbonāta lēcas ir daudz izturīgākas nekā stikla vai plastikāta lēcas. Tās nodrošina 90% aizsardzību.

Aizsargbriļļu standarts:

  • jābūt pareizi pielaikotām- „jāsēž’’ pareizi uz deguna,
  • tās ir polsterētas,
  • ja nepieciešama redzes korekcija- tām ir redzi koriģējošas lēcas,
  • briļļu lēcas ir ar dziļāku faseti (reizēm pat iemontētu stiepli)- lai tās neizkristu laukā.

Speciālās lēcas optimizē redzi. Briļļu lēcas ir jāizvēlas atkarībā no sporta veida. Katram sporta veidam būs piemērotākās lēcas.

Tumšas lēcas ar UV aizsardzību ir paredzētas āra sporta veidiem, piemēram, beisbolam. Golfa spēlētājiem labāk izvēlēties pelēcīgi brūnas lēcas, kas palīdz labāk izšķirt kontūru. Ir jāpiemin fakts par cilvēkiem, kuriem sporta laikā nepatīk lietot brilles. Arī speciālās sporta brilles viņi uzskatīs par uztveres šķērsli. Patiešām daudz tādu cilvēku, kas domā, ka sporta brilles aizkavē reakcijas, bet ir jāatceras, ka mūsdienās ir ļoti daudz dažādi briļļu lēcu klājumi- anti-fog (miglas apstākļiem), glare reduction (apžilbšanas novēršanai, pretatspīduma klājumi) un klājumi pret skrāpēšanos. Ir lēcas, kas tiek speciāli veidotas, lai paplašinātu perifēro (sānu) redzes lauku.

Polarizētās lēcas.

Saulesbrilles ir nepieciešamas jebkuram sporta veidam vai aktivitātēm, kas notiek laukā (brīvā dabā)- pārgājienā, zvejošanā, burāšanā, braucot ar riteni, kāpjot kalnos, slēpojot. Tās uzlabo jūsu atpūtas kvalitāti, aizsargā no UV starojuma un pasargā no mazām mikrotraumām (putekļu, smilšu, sniega vai citu sīku gružu iekļūšana acīs), kas var gadīties atpūtas laikā.

Spilgtā gaisma var būt horizontāli polarizēta, bet tas atkarīgs no saules augstuma. Visi atspīdumi no ūdens ir polarizēti. Ar polarizētām saulesbrillēm ūdens būs caurspīdīgs.

Attēlā pa kreisi redzam atspīdumus uz ūdens, savukārt pa labi- vertikālā polarizācija bloķē atspīdumus.

Gaismai ir ļoti daudz interesantas īpašības, it īpaši, kad tā tiek atstarota no kādas virsmas. Gaismai piemīt dažādi viļņa garumi, kas izstarojas dažādos virzienos. Kad gaisma tiek atstarota no tādām virsmām kā stikls, ūdens, sniegs, gaismas viļņi polarizējas horizontālā virzienā. Šādu atstarojumu spēj noņemt tikai vertikāli orientēts polarizētais filtrs. Tā kā polarizētām saulesbrillēm ir šis vertikālais polarizācijas filtrs, tās palīdz cīnīties ar spožo gaismu, atkarībā no leņķa, kādā krīt gaisma. Polarizēto lēcu efektu vislabāk var redzēt, kad saule atstarojas no horizontālām virsmām kāda noteiktā leņķī, bet ne 90 grādu leņķī, kad saule virs galvas, un ļoti tuvu horizontam.

Polarizētās saulesbrilles lieto situācijās, kad ir nepieciešama netraucēta, skaidra redze, jo spožā gaisma parasti ir nepatīkama (reizēm pat „sāpīga”) un neļauj saskatīt skaidri detaļas. Lēcu tonējumu variācijas ir ļoti dažādas- sākot no viegli tonētām polarizētām līdz pat tumšām polarizētām. Dažu saulesbriļļu ražotāji pat izdala speciālas tonējumu klases, piemēram, sniega apstākļiem.

Polarizētās brilles ir perfektas lēcas jebkuram cilvēkam, kam brīvo laiku patīk pavadīt laukā- vai ekstrēmi kalnos vai vienkārši pastaigājoties pa pludmali. Zvejotāji, sērfotāji un slēpotāji, lietojot šīs polarizētās lēcas, var izvairīties no spilgtiem, spožiem atspīdumiem no ūdens virsmas, jo polarizācija noņem atspīdumus no visām horizontālām virsmām un padara attēlu skaidru. Tas nozīmē, ka ūdens virsma ir skaidra. Piemēram, makšķernieki pat izmanto šāda veida brilles, lai saskatītu to, kas notiek zem ūdens, jo saules atspīdumi uz ūdens virsmas vairs netraucē. Golfa spēlētāji labāk saskata zaļo zāli. Skrējēji, riteņbraucēji un baikeri lieto polarizētās brilles, lai izvairītos no atspīdumiem, kas rodas uz asfalta. Protams, nedrīkst aizmirst autovadītājus, jo ar šīm brillēm auto vadīšana būs patiešām vieglāka, komfortablāka. Bet te ir jāpiemin sekojošs fakts. Ir automašīnas, kurām jau ir polarizētie logi. Tad šīs brilles radīs diskomfortu, jo tā kā gaisma atstarojas dažādos leņķos no polarizētām virsmām, tas var radīt varavīksne efektu. Šķidro kristālu displeji (LCDs), GPS paneļi un citas polarizētas virsmas samazina kontrastu vai rada neskaidru attēlu personai, kura lieto polarizētas brilles.

Briļļu lēcu ražotāji lieto modernizētas tehnoloģijas, lai uzlabotu lēcu kvalitāti, aizsardzību, uzlabotu kontrastu un dzidrumu, kā arī bloķētu nevajadzīgo gaismu.

Polarizācija nav vienīgā optisko saulesbriļļu ekstra. Vadošie saulesbriļļu ražotāji papildina lēcu kvalitāti ar pretatspīduma (antirelfeksa) pārklājumu (ikdienā sauc arī par dzidrināto klājumu), hidrofobo, cieto pārklājumu (pret skrāpēšanos).

Antirefleksa jeb pretatspīdumu pārklājums.

Tas ir dzidrinātais pārklājums, kas noņem atspīdumus no lēcu virsmas, kas rodas, kad saule spīd no aizmugures. Svarīgs it īpaši brillēm, kurām ir taisnāka, plakanāka frontālā daļa, jo saules stari rada atspīdumus uz briļļu lēcām, kuri var apžilbināt, traucēt skatīties. Labāk izvēlēties saulesbrilles, kurām ir izliekta frontālā daļa, tādejādi samazinot diskomfortu.

Spoguļpārklājums.

Papildus komforts vietās, kur saule intensīvāka. Pateicoties šim pārklājumam, saules gaisma tiek bloķēta par 10-60% vairāk nekā no parastām saulesbrillēm, piešķir lielāku kontrastu.

OAKLEY RADAR saulesbriļlu modelis ar sarkanu iridium(spoguļpārklājumu).

Fotohromās briļļu lēcas.

Ikdienā biežāk nākas dzirdēt, ka tās sauc par ‘’hameljona’’ lēcām. Jāpiemin, ka šīs lēcas tonējas UV staru ietekmē, nevis, kā daudzi domā, saules gaismā (saules gaismā tonējums ir koncentrētāks). Tas nozīmē, ka ikdienā, lai arī, kad saules nav, tās būs nedaudz tonētas, jo, kā iepriekš tika minēts, mākoņi nebloķē UV starojumu. Līdz ar to arī kalnos, arī tad, kad diena ir apmākusies, fotohromās lēcas tonēsies un aizsargās jūsu acis.

Klipi.

Kad ir nepieciešamība, tos var uzlikt uz parastām optiskām brillēm, jo mūsdienās daudzi dizaineru ietvari ir pieejami ar perfektiem klipiem, ko piestiprina, piemēram, ar magnētu vai āķīšu palīdzību. Piemēram, šāda veida clip-on ietvarus plašā klāstā ražo Luxoticca grupa Ray-Ban ietvariem. NeoVision grupa pat piemeklē klipus dažādu veidu ietvariem.

Protams, ir jāsaprot fakts, ka, augot lēcu kvalitātēm, aug arī lēcu cenas. Tas ir tāpat kā ar kurpēm- jo labāka būs kurpju kvalitāte, jo dārgāk tās maksās! Tādēļ jāatceras, ka acis ir jāsaudzē, un tas, cik skaidri mēs redzam, atkarīgs no pašiem.

Izmantotā literatūra:

1. http://www.neovisioneyecenter.com/eyeglasses.html

2. http://www.bigskyfishing.com/hiking-gear/sunglasses.shtm

3. http://www.polarization.com/water/water.html

4. http://www.wisegeek.com/what-are-polarized-sunglasses.htm

5. http://globaleyeglasses.com/glassesmania/glasses/photo-chromic-or-transition-lenses/

6. http://www.framesdirect.com/framesfp/Ray-Ban_RX-tcsckj/r.html

Birkas: , , , ,

  • Dalies Facebook

4 Komentāri

    Tavs komentārs par rakstu