Mirkšķināšana

Vispārējā veselībaIrina Kezika, septembris 7, 2011 19:35 | 1,534 skatījumi | Drukāt rakstu

Nepilnīga/ nekvalitatīva mirkšķināšana: sausā acs, sausā kontaktlēcu virsma.

Nepilnīga vai nekvalitatīva mirkšķināšana ļoti raksturīga lietojot datoru, ilgstoši lasot, strādājot ar cipariem, kas, savukārt, raksturojas ar sūdzībām par sauso aci un kontaktlēcu nēsāšanas diskomfortu. Efektīvi mirkšķināšanas ieradumi ir svarīgi, lai uzturētu acs priekšējas virsmas mitrumu un komforta sajūtu gan ar, gan bez kontaktlēcām. Visas tālāk aprakstītās sūdzības un problēmas var parādīties ne tikai kontaktlēcu nēsātājiem, bet arī tiem, kas nelieto kontaktlēcas.

Nogulsnes uz kontaktlēcas virsmas x25 palielinājumā

Kad cilvēks koncentrējas uz  kādu darbību tuvumā (dators, lasīšana u.c.), viņam palielinās intervāls starp mirkšķināšanas reizēm jeb vienkārši sakot- retāk mirkšķina. Rezultātā notiek asaru iztvaikošana un asaru plēvītes saplacināšanās. Acs priekšējā virsma, īpaši apakšdaļā, paliek sausāka, bet kontaktlēcu virsma nekvalitatīva. Tādēļ aktīvāk sāk veidoties depozīti (nogulsnes uz kontaktlēcas virsmas), kas var provocēt radzenes eroziju, iekaisumu, plakstu malu izmaiņas. Tie ir daži no faktoriem, kas var būtiski samazināt kontaktlēcu panesamību un nēsāšanas komfortu.

Radzenes apakšējas daļas erozija, kas ir labi redzama izmantojot diagnostisko fluoriscīna krāsvielu

Pat pie adekvātas asaru kvalitātes un daudzuma acs priekšējas virsmas komforta sajūta ir atkarīga no mirkšķināšanas pilnīguma vai efektivitātes un, protams, biežuma.

Piemēram, mirkšķināšanas biežums, lietojot datoru, ir apmēram 4 reizes minūtē, lasot 8 reizes minūtē, bet pie vispārējas sarunas 21 reize minūtē. Mirkšķināšanas biežums strauji samazinās pie vizuāli-intelektuāliem uzdevumiem, piemērām, ciparu skaitīšana, sarežģīta teksta lasīšanas.

Otrais būtiskākais moments ir mirkšķināšanas pilnīgums, tas nozīme plakstu malu pieskaršanās. Patvaļīga mirkšķināšana var ievērojami uzlabot asaru plēvītes kvalitāti un stabilitāti.

Mirkšķināšanas treniņi/ vingrinājumi var būt labs papildinājums sausas acs un kontaktlēcu aprūpei. Tie var palīdzēt tādos apstākļos  kā centrāla apkure, gaisa kondicionieri, dators, u.c.

Kas ir efektīvas mirkšķināšanas treniņi?

Mirkšķināšana ir:

  1. pilna jeb pabeigta
  2. mierīga un viegla
  3. ātra
  4. pārliecināta un dabiska

Izmantota literatūra:

Charles W. McMonnies. Incomplete blinking: Exposure keratopathy, lid wiper epitheliopathy, dry eye, refractive surgery, and dry contact lenses.

Birkas: , , ,

  • Dalies Facebook

1 Komentārs

    Tavs komentārs par rakstu