Kas visefektīvāk attīra kontaktlēcas?

kontaktlēcasEvija Barkāne, jūlijs 16, 2012 10:40 | 1,247 skatījumi | Drukāt rakstu

Bieži vien kontaktlēcu pacienti līdz galam neizprot kontaktlēcu kopšanas nepieciešamību un to, kāpēc ir tik daudz dažādi šķīdumi. Praksē bieži nākas sastapties ar šāda veida jautājumiem. Vai tie visi ir vienādi? Kāpēc  ir jātīra kontaktlēcas un kontaktlēcu šķīdums konteinerī ir jāmaina regulāri?

Tieši šī iemesla dēļ katras pirmreizējās vai atkārtotās kontaktlēcu vizītes laikā pie acu speciālista pacientiem tiek atgādināti kontaktlēcu lietošanas noteikumi, lai to lietošana būtu sekmīga un droša.

Kontaklēcas ir veidotas no īpaša hidrogēla vai silikonhidrogēla materiāla. Šādiem materiāliem ir tendence pievilkt visus netīrumus, lipīdus, asarās esošās olbaltumvielas, jo silikonhidrogēls ir hidrofobs materiāls.  Tāpēc ilgstoši lietojot kontaktlēcas, tās kļūst netīras. Visi nosēdumi paliek uz lēcas virsmas. Lai arī jaunās paaudzes silikonhidrogēla kontaktlēcas tiek veidotas pēc hidrogēla lēcu molekulu principa, un tās sastāvā tiek iekļauta plazma, lai maskētu stingrā silikona materiāla virsmu un veidotu to mitrāku, kā arī samazinātu lipīdu depozītu veidošanos, kontaktlēcu tīrībai ir jāpievērš ne mazāka uzmanība, kā agrāk. Arvien biežāk pacienti izvēlas diennakts kontaktlēcas un neizņem tās ārā no acīm vairākas dienas vai pat mēnešus, reizēm pat nepakonsultējoties ar speciālistu. Šāda veida situācijas paaugstina bakteriālo komplikāciju rašanās risku.

Visbīstamākais ir Acanthamoeba keratīts, kas ir reta slimība, taču riska grupā ir kontaktlēcu lietotāji. Galvenais riska faktors ir slikta kontaktlēcu dezinfekcija, higiēna, krāna ūdens izmantošana kontaktlēcu kopšanā un kontaktlēcu lietošana peldoties. Svarīgi ir ieviest vienotas un stingras prasības mīksto kontaktlēcu kopšanas šķīdumu ražošanā, kā arī varētu uzlabot kopējo pilsētas ūdens krājumu dezinfekciju. Ūdenī esošie mikroorganismi, nonākot acī, paliek uz lēcas un rada iekaisumu risku.

Ir jāpiemin, ka, uzliekot lēcu uz acs, tiek traucēti radzenes fizioloģiskie procesi. Tas var veicināt dažādas komplikācijas. Ķīmisko savienojumu dažādība kontaktlēcu kopšanas līdzekļos var radīt priekšēju toksisku vai imunoloģisku reakciju. Tipiska atbilde šiem procesiem ir punktveida keratopātija, konjunktīvas injekcija (apsārtums), asarošana, nieze. Problēmas, kas saistītas ar dezinfekcijas līdzekļu lietošanu, rada epitēlijā pelēkus veidojumus, kas izplatīti pa visu radzenes virsmu. Tāpēc ļoti jāuzmanās tiem kontaktlēcu lietotājiem, kas pērk dažādus šķīdumus, nepakonsultējoties ar speciālistu. Kontaktlēcas dažādi reaģē ar dažādiem šķīdumiem, jo tiem atšķiras konservanti un to daudzums sastāvā.  Aģentu savstarpējā reakcija rada acīs alerģiskas un iekaisīgas reakcijas .

Viens no labākajiem kontaktlēcu tīrīšanas veidiem tiek uskatīts peroksīda sistēmas šķīdums. Lai arī, parādoties multifunkcionālajiem kontaktlēcu kopšanas līdzekļiem, par šo peroksīda sistēmu tika aizmirsts, pētnieki atkal nonāk pie secinājuma, ka tieši šī veida kopšanas līdzekļi ļauj sekmīgāk lietot kontaktlēcas, jo attīrīšanas sistēma ir efektīvāka.

Kā peroksīda sistēma tīra kontaktlēcu?

[ConCare Sept peroksīda sistēma]

Tā kā esmu kontaktlēcu lietotāja, lai varētu ieteikt pacientiem šo šķīdumu, nolēmu izmēģināt pati. Kontaktlēcas tiek ievietotas speciālā konteinerī peroksīda sistēmas šķīdumā. Tās ir jāatstāj vismaz uz 6 stundām, savādāk lai arī peroksīda sistēmas priekšrocība ir spēcīgais dezinficējošais efekts, tās trūkums ir tāds, ka ir precīzi jāievēro dezinfekcijas (neitralizācijas) laiks, jo atlieku peroksīds var radīt bīstamus radzenes bojājumus, nav paliekoša dezinficējošā efekta. Dezinfekcijas pamats ir aktīvais skābeklis, kas atbrīvojas sadaloties peroksīdam, pēc tam atlikušais peroksīds tiek neitralizēts.

Ieliekot kontaktlēcas šķīdumā, var novērot, kā tiek tīrītas lēcas un tiek iznīcināti mikroorganismi, jo šķīdums sāk skaisti ” burbuļot” un sāk attīrīt kontaktlēcas jau pirmajās sekundēs. No rīta lēcas izņem laukā no trauciņa un noskalo ar sālsūdens šķīdumu, kas ir komplektā ar tīrīšanas līdzekli. Tikai tad lēcas drīkst likt acīs.

Efekts ir acīmredzams! Dienas laikā ir mazāks diskomforts, nav sausuma sajūtas- rezultātā kontktlēcas acīs var atstāt ilgāk. Vienīgais mīnuss ir tāds, ka šāda veida šķīdumu nedrīkst piedāvāt pacientiem, kuriem nav stabils diennakts ritms, jo, kā tika minēts iepriekš, kontaktlēcas obligāti ir jāiztur 6 h peroksīda sistēmas šķīdumā. Ir jābūt ļoti apzinīgam kontaktlēcu lietotājam, lai varētu lietot šo šķīdumu.

Kas notiek, ja kontaktlēcas netiek tīrītas un kontaktlēcu konteineris netiek regulāri mainīts?

Baltērijas un netīrumi krājas gan konteinerī, gan uz lēcām. Varbūt tas šķiet nereāli, bet ir redzēti gadījumi, kad pacients atnes šādu konteineri un brīnās, kāpēc acis ir iekaisušas. Lai tā nenotiktu, rūpēsimies par savām acīm, mainīsim regulāri kontaktlēcas, šķīdumu un izvēlēsimie atbilsošāko acīm.

Ja ir sajūta, ka jūsu kontaktlēcas ātri paliek netīras un ir jūtams diskomforts, tad dodieties pie sava acu speciālista un noskaidrojiet cēloni. Iespējams, ka jums ir jāizmēģina jauns kopšanas līdzeklis! Bet ir jāatceras, ka lēmumu pieņem speciālists! Lietojiet sava acu speciālista ieteikto kopšanas līdzekli un kontaktlēcas.


Birkas: , ,

  • Dalies Facebook

Nav komentāru

Tavs komentārs par rakstu