Kontaktlēcas un sports

kontaktlēcasAgnese Jēce, oktobris 7, 2011 09:18 | 2,672 skatījumi | Drukāt rakstu

Viens no izplatītākajiem iemesliem, kāpēc pacients izvēlas izmēģināt kontaktlēcas ir sports un citas fiziskās aktivitātes, kuras nav iespējamas vai ir apgrūtinātas, ja tiek lietotas brilles.

Kontaktlēcām salīdzinājumā ar brillēm ir vairākas priekšrocības:

  • plašs redzeslauks,
  • kontaktlēcas neaizsvīst un ir laba redzamība lietus laikā,
  • nevar salauzt un pazaudēt,
  • var izmantot kopā ar aizsargmaskām, peldbrillēm un saulesbrillēm,
  • samazināti attēla kropļojumi,
  • dabīgāks attēla lielums, īpaši augstas tuvredzības un tālredzības gadījumā,
  • uz lēcas virsmām neveidojas atspīdumi,
  • samazinās attēlu atšķirība, ja starp acīm ir liela optiskā stipruma starpība .

Sporta laikā iesakāms lietot kontaktlēcas ar augstu skābekļa caurlaidību.

Cietās radzenes kontaktlēcas tiek uz skatītas par nepiemērotām sporta gadījumos divu iemeslu dēļ.

  • Problēmas var radīt zem kontaktlēcas pakļuvušie putekļi un gruži.
  • Var tikt gūtas nopietnas acu traumas, ja trieciena gadījumā kontaktlēca saplīst.

Sportā, ja  nav iespējams lietot cita veida kontaktlēcas, ar vien biežāk tiek lietotas liela diametra cietās gāzu caurlaidīgās kontaktlēcas (SoClear) un jaunās hibrīd dizaina kontaktlēcas (SynergEyes). Vēl viens veids, kā pielietot cietās kontaktlēcas, ir ortokeratoloģija. Tomēr sportojot lielākoties tiek izmantotas dažāda veida mīkstās kontaktlēcas.

Tonētās kontaktlēcas

Lai uzlabotu kontrastu un samazinātu žilbumu, iepējms izvēlēties tonētas kontaktlēcas. Zinātnieki ir izgudrojuši arī fotohromās hidrogēla kontaktlēcas, kas gan vēl tirdzniecībā nav pieejamas.

Fotohromās hidrogēla kontaktlēcas.

Acu aizsardzība

Visām hidrogēla kontaktlēcām piemīt dažas acu aizsardzības īpašības, bet pie augsta riska sportaveidiem, piemēram, skvoša, ir nepieciešamas speciālas aizsargbrilles.

Aizsardzība no ultavioletā starojuma (UV)

UV starojums atkarībā noviļņa garuma tiek ieddalīts 3 grupās:

  • UVA 315 nm- 380 nm (vistuvākais redzmajam gaismas spektram)
  • UVB 290 nm- 315 nm
  • UVC 290 nm- 200 nm

Tāpēc ir iespējams izvēlēties kontaktlēcas, kas papildus saulesbrillēm aizsargā acis no UV starojuma. Tirdzniecībā ir pieejamas divas UV staru aizsargājošas kontaktlēcu grupas. Pirmās grupas kontaktlēcas aizsargā no 96% UVA un 100% UVB starojuma. Pie šis grupas pieder Acuvue Oasys un Advanced (Johnson & Johnson Visioncare). Otrās grupas kontaktlēcas aizsārgā no 70% UVA un 95% UVB starojuma. Pie šīs grupas pieder Precision UV  (CIBA Vision).

Ūdens sporta veidi un kontaktlēcas

Kontaktlēcas neiesaka lietot peldēšanai, jo pastāv dažādu acu infekciju risks un var kontaktlēcu pazaudēt. Tā kā baseinos tiek lietoti dažādi dezinfekcijas līdzekļi, tad šo līdzekļu mijiedarbība ar lēcu var izsaukt arī dažādas komplikācijas. Hidrogēla kontaktlēcu lietošana palielina bakteriālā keratīta risku un peldēšana ar kontaktlēcām palielina risku saslimt ar Acanthamoeba keratītuAcanthamoeba ir ļoti izturīga un ir atrasta gan krāna ūdenī, gan tīrā ūdenī, gan jūras ūdenī, gan peldbaseinos. Acanthamoeba keratīts ir ļoti bīstams un prasa ātru un intensīvu ārstēšanu. Tā kā pastāv dažādu infekciju riskt, tad peldoties nepieciešams lietot speciālas optiskās peldbrilles. Daudzi lieto vienas dienas kontaktlēcas, kurām pa virsu tiek liktas speciālas, labi pieguļošas brilles, bet pēc peldēšanās kontaktlēcas tiek izmestas. Ja tiek liktas jaunas kontaktlēcas, tad vajadzētu nogaidīt vienu stundu pēc veco kontaktlēcu izmešanas.

Zema spiediena apstākļos pastāv risks, ka kontaktlēca var pielipt pie acs, tāpēc vajadzētu nogaidīt 20 minūtes pirms lēcas noņemšanas.

Augsta spiediena apstākļo, piemēram, okeānā, lēca var kļūt pārlieku vaļīga.

Noteikti ir jāmeklē palīdzība, ja pēc peldēšanas ar kontaktlēcām tiek justas sāpes vai miglošanās!

Citi sporta veidi

Šaušana

Tā kā nepieciešama liela precizitāte un īslaicīga miglošanās nav pieļaujama, tad iesakāmas ir silikona hidrogēla kontaktlēcas un arī kontaktlēcu mitrinošie pilieni. Astigmātisma gadījumā, vajadzētu lietot toriskās kontaktlēcas. Cietās kontaktlēcas var nodrošināt asu attēlu, bet varētu būt nepieņemamas gadījumos, kad lieto kontaktlēcas tikai reizēm.

Niršana

Nirēji, kas pārāk ātri atgriežas ūdens virspusē, var izjust saspiešanas nelabumu. Šāda stāvokļa ārstēšana var izsaukt dažādas komplikācijas, kā rezultātā var rasties radzenes tūska, kontaktlēca var pielipt pie acs vai nobīdīties. Balstotie uz šādām potenciālām problēmām, kontaktlēcas ir stingri kontrindicētas.

Zvejošana

Kopā ar kontaktlēcām iesakāms lietot polarizētas saulesbrilles, lai pasargātu acis netikai no UV starojuma, bet arī no iespējamām zvejas āķa radītām traumām.

Bokss (dūru cīņas)

Kontaktlēcas nav iesakāmas, jo pastāv dažādu acu traumu risks. Ja pastāv ļoti liela nepieciešamība, tad iesācējiem var atļaut mīkstās kontaktlēcas, bet profesionālajā boksā Pasaules Boksa Asociācija neatļauj kontaktlēcu izmanotošanu.

Futbols, regbijs

Iesakāmas ir tikai mīkstās kontaktlēcas.

Golfs

Kontaktlēcas ir lielisks risinājums golfa spēlētājiem, jo ir plašs redzes lauks, samazinātas aberācijas, iespējama UV aizsardzība. Ļoti labi klāt vēl derētu saulesbrilles.

Teniss

Iesakāmas ir mīkstās kontaktlēcas. Cietās kontaktlēcas ir kontrindicētas, jo pastāv tenisa bumbiņas radītas traumas risks.

Motosports

Iesakāmas ir tikai mīkstās kontaktlēcas. Jālieto arī speciāla sejas aizsargmaska.

Birkas: , ,

  • Dalies Facebook
  • Pingback: Tweets that mention Kontaktlēcas un sports | acīm.lv -- Topsy.com

  • http://www.vx.lv Kristaps

    Ko Jūs ieteiktu alpīnismam un kāpšanas sportam?

    • Irina Jagiloviča

      Pa cik kalnos gaiss ir savādāks, tad cilvēki, kuriem ir vajadzīga redzes korekcija ar kontaktlēcām var just acs sausumu. Plus vēl higiēniski apstākļi nav tie paši kā mājās, kas var apgrūtināt ne tikai kontaktlēcu kopšanu, bet pat ielikšanu vai izņemšanu no acs.

      Līdz ar to es ieteiktu mīkstas kontaktlēcas ar labu skābekļa caurlaidību, jo tas ir piemērotas nepārtrauktai nēsāšanai līdz 1 mēnesim (proti, ar tam var gulēt) un labām mitrināšanās spējām. Kā arī vienreiz lietojamus mitrinošus pilienus un, protams, piemērotas aizsargbrillēs.