Droša dzīve ar kontaktlēcām!

kontaktlēcasTatjana Koļesņikova, aprīlis 28, 2011 12:27 | 6,029 skatījumi | Drukāt rakstu

Lai saņemtu visas kontaktlēcu iespējamās priekšrocības un labu sajūtu, jebkuras kontaktlēcas drīkst valkāt tikai pēc konsultēšanās ar redzes aprūpes speciālistu (optometristu vai acu ārstu).

Lai nodrošinātu veselas acis, ļoti svarīgi ir ievērot acu speciālista norādījumus par kontaktlēcām un to kopšanas līdzekļu lietošanu, ieskaitot arī konteinera lietošanu un kopšanu. Problēmas, kas ir saistītas ar kontaktlēcām un to kopšanas līdzekļiem, var ietekmēt acu slimību rašanos.

Vienmēr sekojiet līdz acu labsajūtai: vai redzat skaidri, vai acis jūtas labi, vai tās nav apsārtušas, izskatās veselas. Lai kontaktlēcu nēsāšana sniegtu jums labsajūtu, tām jābūt tīrām un komfortablam visu laiku. NEKAD nenēsājiet to ilgāk kā rekomendējis acu speciālists, lai arī jūtaties labi. Kontaktlēcas garantē optimālu skābekļa caurlaidību, redzes asumu un komfortu tik ilgam laikam, kādam tās ir domātas.

Tīrība ir pirmais un svarīgākais pareizas kontaktlēcu kopšānas aspekts. Higiēnai ir jākļūst par jūsu kontaktlēcu kopšanas ieradumu, tad jūs iegūsiet skaidru redzi bez liekiem sarežģījumiem!

Pirms pieskaraties kontaktlēcām, vienmēr rūpīgi nomazgājiet rokas ar ziepēm, kurām nav pievienoti aromatizētāji, noskalojiet tās un nosusiniet papīra dvielī. Tas novērsīs dažādu infekciju vai netīrumu nokļūšanu acīs vai uz kontaktlēcām.

Nelietojiet kontaktlēcas, ja sterilais iepakojums ir atvērts vai sabojāts. Cenšaties kontaktlēcas likt acīs virs plakanas tīras virsmas, vislabāk tieši virs papīra dvielīša (jo kontaktlēca var nokrist). No rītiem kontaktlēcas drīkst ielikt acīs tikai 30-50 min pēc pamošanas.

No kontaktlēcu aplikumiem, nosēdumiem un mikroorganismiem, kuri var radīt iekaisumu, var atbrīvoties tikai tīrot, skalojot un dezinficējot kontaktlēcas. Dienas beigās, izņemot kontaktlēcas no acīm, tās obligāti jātīra, jāskalo un jādezinficē tikai ar speciāli šīm nolūkam paredzētiem šķīdumiem. Kontaktlēcas ir OBLIGĀTI jātīra mehāniski, uzliekot uz plaukstas, uzpilinot kopšanas šķīdumu un paberzējot ar otrās rokas rādītājpirksta spilventiņu lēcas virsmu apmēram 20 sek. Tad jānoskalo atdalītos netīrumus no lēcas virsmas, lejot šķīdumu uz lēcas.

Lietojiet šķīdumu, kuru ieteicis jūsu redzes aprūpes speciālists. Vienu kontaktlēcu pāri nedrīkst likt 2 dažādos šķīdumos. NEKAD neuzglabājiet kontaktlēcas tikai fizioloģiskajā šķīdumā, tas nenotīra un nedezinficē. Lietojiet kontaktlēcu kopšanas šķīdumus, kuriem nav beidzies derīguma termiņš. Turiet šķīduma pudeli aizvertu, kad tas netiek lietots. NEDRĪKST aiztikt ar pudeles pilinātāju jebkādu virsmu vai savu aci, jo tādā veidā var piesārņot šķīdumu vai radīt acs traumu. Dezinfekcijas šķīdums jāmaina katru reizi (nedrīkst 2 reizes pēc kārtas turēt kontaktlēcas vienā un tajā pašā šķīdumā).

Tā kā kontaktlēcu uzglabāšanas konteinerī var uzkrāties dažādas baktērijas, izlietotais kontaktlēcu šķīdums vienmēr jāizlej ārā, pēc tām jāizskalo ar speciālo šķīdumu. Kontaktlēcu konteinera skalošanai NEKAD neizmantojiet krāna ūdeni, jo tajā var būt dažādi netīrumi un mikroorganismi, kas var sabojāt kontaktlēcas un izraisīt acu infekcijas. Sākot lietot jaunu sterilo kontaktlēcu pāri, izmantojiet jaunu sterilo konteineri.

Pēc pirmā mēneša kontaktlēcu nēsāšanas ir jāierodās uz atkārtotu apskati, lai optometrists varētu novērtēt jūsu acu stāvokli, izvērtēt jūsu kontaktlēcu kopšanas režīmu un kontaktlēcu stāvokli mēneša beigās.

Lietojot jebkuras kontaktlēcas, nepieciešams regulāri pārbaudīt acis (vismaz reizi 6 mēnešos, ja speciālists nav norādījis citu vizītes reizi, kā arī problēmu gadījumā).

Uz atkārtotām kontaklēcu apskatēm vienmēr ir jāierodās ar vecām kontaktlēcām to lietošanas termiņa beigās, kad kontaktlēcas uz acīm ir bijušas vairākās stundas (uz vakara pusi), lai optometrists varētu redzēt jūsu acis un kontaktlēcas savā sliktākajā stāvoklī.

Iespējamās problēmas.

Ja, ieliekot kontaktlēcu, skats ir neskaidrs vai miglains:

  • kontaktlēca nestāv acs vidū (pavirziet aci kontaktlēcas virzienā vai aizveriet plakstus un maigi tos pamasējiet tā, lai lēca nonāktu savā vietā)
  • uz kontaktlēcas ir kosmētikas vai eļļas paliekas (ja tos nevar notīrīt, šī kontaktlēca vairs nav lietojama)
  • kontaktlēca ir ielikta nepareizajā acī
  • kontaktlēca var būt ielikta otrādi un var radīt diskomforta sajūtu (ielieciet to ar pareizo pusi).

Nekavējoties izņemiet kontaktlēcas, ja pastāv kāda no zēmāk aprakstītajām situācijām:

-ja rodas acs apsārtums, sāk sūrstēt, niezēt vai grauzt, acī ir svešķermeņa sajūta

-miglošanās, daudzkrāsaini apļi ap objektiem

-sausuma sajūta acīs pēc ļoti garu stundu kontaktlēcu nēsāšanas

-ja ar kontaktlēcām jūtaties ne tik ērti, kā tūlīt pēc to ielikšanas.

Ja diskomforts vai problēma pēc kontaktlēcu izņemšanas pazūd, pārbaudiet, vai tā nav ieplīsusi, netīra, kā arī vai uz tās nav kāds svešķermenis. Nomainiet bojāto kontaktlēcu pret jaunu. Ja problēma neizzūd, nekavējoties dodieties pie acu speciālista.

Jebkurš no augstāk minētajiem simptomiem var liecināt par infekciju vai radzenes bojājumu. Ja vēlaties izvairīties no nopietnām acu slimībām, ātra diagnoze un ārstēšana ir ļoti svarīga.

Pirmajā dienā nemetiet ārā kontaktlēcu iepakojumus, jo mēdz būt rāžošanas brāķis, kas parasti ir ļoti rupjš, lai to varētu pamanīt. Tādā gadījumā nesiet kontaktlēcas (kam jābūt šķīdumā) un iepakojumus atpakaļ uz optiku apmaiņai.

Daži medikamenti (antihistamīnu, pretiesnu preparāti, diurētiķi, hipertenzīvie līdzekļi, muskuļus atbrīvojošie medikamenti, trankvilizatori un zāles pret nelabuma sajūtu ceļojuma laikā) var izraisīt sausuma sajūtu acīs, pastiprinātu jūtīgumu pret kontaktlēcām acīs vai miglošanos. Lietojot orālalas kontracepcijas līdzekļus, var rasties redzes vai kontaktlēcu nepanesības izmaiņas. Ja ir radusies problēma, lūdziet padomu mediķiem.

Ja acī ir iekļuvusi kāda ķīmiska viela, nekavējoties skalojiet acis ar lielu ūdens daudzumu. Tikai kārtīgi izskalojot aci, var izņemt kontaktlēcu, ja tā nav dabīgā veidā izskalojusies no acs. Nekāvējoties dodieties uz tuvāko neatliekamas medicīnas punktu.

Neļaujiet citiem vālkāt jūsu kontaktlēcas. Tās ir paredzētas tikai jūsu acīm. Dalīšanās ar kontaktlēcām palielina infekciju risku (kā acu, tā arī citas saslimšanas, piemēram herpes un citomesgalovīrusu infekcijas).

Ja kontaktlēca pielīp pie acs (ir nekustīga) un to ir grūti izņemt, iepiliniet acī mintrinošus pilienus vai dažus kontaktlēcu kopšanas šķīduma pilienus, nogaidiet līdz brīdim, kāmēr kontaktlēcas acīs kļūst kustīgas.

Ir ļoti svārīgi izņemt kontaktlēcas no acīm. Ja pašam nekādi nesanāk, lūdziet palīdzību. Ja galīgi neizdodas tikt galā, var pamirkšķināt bļodā ar ūdeni un izmest kontaktlēcas. Vienmēr pārliecinieties, ka esat izņēmuši kontaktlēcas no acīm!

Kontaktlēcas nedrīkst atstāt bez šķīduma, jo tās pāris minūšu laikā izžūst, maina savas īpašības un formu, un vairs nav lietojamas.

Kontaktlēcām nedraudzīgas vide un vielas.

Ar kontaktlēcām nekādā gadījumā nedrīkst iet peldēties, iet pirtī.

Izņemiet kontaktlēcas pirms solārija apmeklēšanas.

Jāizvairās no kodīgiem, acis kairinošiem dūmiem un ķīmiskām vielām, no putekļainām, piepīpētām telpām (jo tādos apstākļos var ļoti ātri rasties olbaltumu nosēdumi uz kontaktlēcām, kuri ar laiku padara tās nedzidras, rada acīs iekaisuma procesus, pazemina redzes asumu ar dotajām kontaktlēcām).

Sauss gaiss var nelabvēlīgi iespaidot kontaktlēcu lietošanas ilgumu.

Pirms pieskaraties kontaktlēcām, nelietojiet eļļu saturošu kosmētiku, kā arī losjonus un krēmus. Vislabāk ielikt kontaktlēcas acīs pirms kosmētikas līdzekļu lietošanas. Kosmētika uz ūdens bāzes mazāk negatīvi ietekmēs acis salīdzinājumā ar produktiem, kas satur eļļas.

Matu laku vai citus aerosolveidīgus līdzekļus lietojiet pirms kontaktlēcu ielikšanas.

Daži ieteikumi lietošanas ērtībai.

Vienmēr sāciet kontaktlēcu ielikšanu ar vienu un to pašu aci, lai nesajauktu kontaktlēcas.

Pārliecinieties, vai lēca ir uz pareizo pusi. Neuztraucieties, ja ielikāt lēcu uz nepareizo pusi, tas radīs nelielu diskomfortu, bet ne nopietnas problēmas. Izņemiet to un ielieciet pareizi.

Lai turpmākt nejauktu kontaktlēcas, sāciet visas darbības vienmēr ar vienu un to pašu aci.

Kontaktlēcu konteinerim visu laiku jābūt līdzi, ja nu pēkšņi notiek kaut kas negadīts ar jūsu acīm vai kontaktlēcām.

Katram kontaktlēcu valkātājam jābūt brillēm, kas jāizmanto katru reizi, kad kontaktlēcas nav nepieciešamas (mājās, brīvajās no plāniem dienās).

Par kontaktlēcu valkāšanas režīmiem.

Mēneša kontaktlēcām ir iespējami 3 valkāšanas režīmi:

  • Dienas režīms – kontaktlēcas tiek izņemtas uz nakti katru reizi
  • Pagarinātas valkāšanas režīms – kontaktlēcas netiek izņemtas no acīm līdz 6 naktīm pēc kārtas
  • Nepārtrauktas valkāšanas režīms – kontaktlēcas netiek izņemtas no acīm veselu mēnesi.

Atsevišķos gadījumos pie kontaktlēcu valkāšanas tiek konstatēts keratīts (radzenes iekaisums), kurš nopietni bojā redzi. Pētījumi rāda, ka keratīta risks pagarinātā režīma kontaktlēcu lietotājiem pieaug  līdz ar dienu skaitu palielināšanos starp kontaktlēcu izņemšanas reizēm, sākot no pirmās kontaktlēcu neizņemšanas nakts. Smeķētājiem keratīta risks ir 8 reizes lielāks nekā nesmēķētājiem. Lai samazinātu keratīta risku, precīzi ievērojiet kontaktlēcu higiēnas un kopšanas pamācību, ņemot vērā kontaktlēcu konteinera tīrīšanu.

Birkas: , , , , ,

  • Dalies Facebook

4 Komentāri

  1. Emilija362 saka:

    Vis ir u013coti skaisti un saprotami aprakstu012bts , bet u017eu0113l , ka nav paru0101du012bts ku0101 pareizi ielikt un izu0146emt lu0113casu00a0

  2. Evija saka:

    Ju016bsu acu speciu0101lists Jums iemu0101cu012bs, ku0101 ielikt un izu0146emt kontaktlu0113cas. Ku0101 Ju016bs zinu0101t, tad BEZ acu speciu0101lista apmeklu0113u0161anas Ju016bs nedru012bkstat iegu0101du0101ties kontaktlu0113cas. Jums individuu0101li tiek piemeklu0113tas lu0113cas, kas der Ju016bsu acu012bm. Tad aru012b notiek apmu0101cu012bba.

Tavs komentārs par rakstu