Kas ir luteīns? Kāpēc tas nepieciešams acīm?

Redze un acisEvija Barkāne, septembris 25, 2012 08:52 | 4,786 skatījumi | Drukāt rakstu

Lai gan gados pieredzējušiem cilvekiem redzes pasliktināšanās bieži vien tiek norakstīta uz novecošu, tā nav nenovēršama dzīves problēma. Izvairoties no potenciāli kaitīgiem ieradumiem, ievērojot veselīgu dzīvesveidu, kā arī lietojot vitamīniem, šķiedrvielām un uzturvielām bagātinātu ēdienu, redzes kvalitāte būs daudz labāka. Piemēram, luteīns palīdz aizkavēt vai izvairīties no vecuma izraisītām acu problēmām, piemēram, makulas deģenerācijas veidošanās.

Kas ir luteīns?

Ja jūs nekad neesat dzirdējuši par luteīnu, kuram ir ļoti liela loma acs veselības uzturēšanā, tad šoreiz gan pievērsiet uzmanību. Ir pierādīts, ka luteīns palīdz aizsargāt un nodrošināt labu redzi dabiskā veidā. Šī viela, kas atrodama kliņģerītēs un zaļo lapu dārzeņos, atrodas arī cilvēka acs tīklenē- makulā. Tā kā makula nodrošina centrālo redzi, tad makulas deģenerācijas rezultātā cilvēks var zaudēt būtiskāko redzes zonu- centrālo redzi.

Makulas deģenerācija attīstās gados vecākiem cilvēkiem, un tās attīstības gaita katram ir savādāka. Daudzi cilvēki izjūt centrālās redzes miglošanos, savukārt citiem ir būtisks, nopietns redzes zudums. Ļoti bieži ir progresējošs makulas deģenerācijas process.  Pētnieki ir pierādījuši, ka luteīns spēj samazināt makulas deģenerācijas veidošanos un  attīstību, kā arī labvēlīgi iespaido vispārējo acs veselību.

Kā uzņemt luteīnu?

Pavisam vienkāšas izmaiņas ikdienas ēdienkartē var ilgtermiņā ietekmēt acu un redzes stāvokli. Vai jums garšo virziņkāposti jeb lapu kāposti? Tie ir unikāls luteīna avots. Lapu kāpostos ir augstākais uzturvielu daudzums, un tas ir plaši pieejams, kā arī viegli un ātri pagatavojams. Luteīna uzņemšanai uzturā jālieto daudz dārzeņu: spināti, brokoļi, zaļumi, bietes, rāceņi. Pētījumi pierāda, ka, uzturā lietojot zaļumus, samazinās risks saslimšanai ar vēzi, sirds un gremošanas problēmas. Tas nozīmē, ka labumu gūst ne tikai jūsu acis, bet gan viss organisms. Ļoti vērtīgi  ir arī augļi- mango, melones, papaijas, apelsīni, aprikozes, persiki.

Protams, luteīnu iespējams uzņemt arī medikamentu veidā, bet vērtīgāk ir dzīvot veselīgu dzīvesveidu. Texas Medical Branch Oftalmoloģijas un redzes zinātnes departamenta 1998. gada pētījumu dati liecina, ka zaļie dārzeņi satur aptuveni 15-47% luteīna. Kukurūzai ir augstākais luteīna daudzums- 60%. Vērtīgi ir arī cukini, ķirbji un oranžie pipari.

Labāka izvēle, labāka redze!

Uztura, dzīvesveida un acu veselības saikne nekad nav bijusi skaidrāka! Izmainot savu dzīvesveidu, pārdomājot uzturu, jūs varat nodrošināt savām acīm labu veselību.

Izvairieties no smēķēšanas, pārliecinieties, vai jums ir sabalansēts uzturs (uzturā nelietojiet ķimisku produkciju).

Lai arī jūs lietojat brilles un jums nav sūdzības par redzi, atrodiet laiku regulāri apmeklēt acu speciālistu.

Maziem solīšiem, pārdomājot savu dzīvesveidu un rūpējoties par acīm, jūs varat nodrošināt sev skaidrāku nākotni!


Birkas: , , ,

  • Dalies Facebook

Nav komentāru

Tavs komentārs par rakstu