Jūsu acu veselība!

Redze un acisEvija Barkāne, novembris 23, 2012 15:10 | 1,550 skatījumi | Drukāt rakstu

Kad runājam, par acu veselību, vienmēr prātā nāk nāk tūlītēja vai ilgtermiņa acu aprūpe un redzes aizsardzība. Redze ir unikāla un sniedz personīgo skatījumu uz dzīvi, kā arī palīdz  mums mācīties, gūt jaunas iemaņas un piedzīvojumus, tādēļ tā ir jāsaudzē.

Angļu valodā ir termins „ Healthy Sight” (burtiski tulkojot veselīga redze jeb redzes sistēma). Tas nav sauklis, bet gan dzīvesveids, kas uzlabo jūsu ikdienas redzējumu, vienlaikus saglabājot labklājību jūsu acīm. Tas norāda uz  precīzu briļļu un kontaktlēcu lietošanu , pacientu izglītošanu, lai zinātu, kā jāaizsargā acis no apžilbuma, UV starojuma, traumām, sīkiem negadījumiem.  Ikvienam ir jāsaprot, kā ikdienas ieradumi, diētas un dzīvesveids ietekmē acu veselību.

Kad runājam par acu veselību, protams, ir jāatceras par bērniem.

Vesels ķermenis. Veselīgi ieradumi. Veselas acis.

Jūsu acis ir daļa no jūsu ķermeņa.  Daži no ikdienas ieradumiem, kas palīdz uzturēt formā jūsu ķermeņa veselību, veicina acu veselību:

  • Sabalansēts uzturs- bagātināts ar šķiedrvielām, augļiem un dārzeņiem.
  • Ūdens lietošana atjauno organisma šūnas un mitrina acis.
  • Izvairīšanās no smēķēšanas un uzturēšanās dūmos.
  • UV aizsargbriļļu lietošana.
  • Vitamīnu lietošana.

Ir pierādīts, ka antioksidanti- tādi kā C un E vitamīni- un karotinoīdi- Luteīns un Zeaxantīns samazina kataraktas un makulas deģenerācijas rašanos.

Kas vēl būtu jāatceras, rūpējoties par acu veselību?

Pētījumi sniedz pārsteidzošus datus par to, ka rūpes par acīm tiek aizmristas. Tas norāda uz to, ka cilvēki nenāk uz atkārtotām pārbaudēm, bet, piemēram, pasūta brilles ar vecās receptes datiem, kamēr tā nav pazudusi. Rezultātā acu veselības stāvoklis var krietni mainīties.

Ierodoties uz redzes pārbaudi, ir jāatceras, ka acu speciālistam ir jāzin viss par jūsu veselību. Ja tiek lietoti medikamenti- tas vienmēr jāpiemin, jo medikamentu lietošana var būtiski ietekmēt acu veselību.

Jūs nespējat iedomāties, cik daudzi no mums strādā sliktā apgaismojumā. Pirmajā mirklī tas var izklausīties maldinoši, bet  šādā apgaismojumā ir nepieciešama daudz lielāka koncentrēšanās, kas rezultātā var pazemināt jūsu darba kvalitāti. Nedrīkst aizmirst arī par datoru monitru pieregulēšanu.

Svarīgs faktors, kas būtu jāatceras, ir UV radiācija. Gan UV radiācija, gan apžilbums rada stresu redzes sistēmai un bojā to.  Un tie ir tikai daži no faktoriem, kas var ietekmēt acu veselību. Dr. Roberts Goldbergs atgādina, ka ir jāatvēl mazliet vairāk laika lēmumu pieņemšanai, kad izvēlaties redzs korekcijas veidu. Padomājiet, kāds atvieglojums būs redzes sistēmai, kad jūs būsiet izvēlejies labāko! Acis ir logs uz pasauli. Padomājiet, cik skaidri jūs to vēlaties redzēt!

Raksts tapis sadarbībā ar dr. Robertu Goldbergu.

Dr. Robert Goldberg received his Bachelor of Arts degree in Biology from the University of Rhode Island.  He graduated Magna cum Laude from the Southern California College of Optometry and was a member of Beta Sigma Kappa, the optometric honor fraternity.  Dr. Goldberg has been practicing in New York City for over 25 years.  He is a member of the American Optometric Association, the New York State Optometric Association, the Optometric Society of the City of New York, and the Association of LensCrafters Leaseholding Doctors.  Dr. Goldberg is committed to providing the highest quality of care to his patients.  His professional experience includes extensive knowledge in specialty contact lens fitting, diagnosis and management of ocular disease, ocular trauma and primary care optometry

Birkas: , ,

  • Dalies Facebook