Kā ikdienā rūpēties par savu acu veselību?

Vispārējā veselībaEvija Barkāne, oktobris 26, 2017 10:31 | 389 skatījumi | Drukāt rakstu

Miglošanās, ņirboņa, regulārs acu nogurums vakaros, attēla dubultošanās ir nopietni signāli, kas liecina par nepieciešamību apmeklēt acu ārstu. Diemžēl tie var arī izvērsties par tādiem būtiskiem redzes traucējumiem, kas liks ārstam nozīmēt steidzamus profilaktiskus vai ārstēšanas pasākumus.

“Nedrīkstam aizmirst, ka rūpes par redzes veselību attiecas uz katru no mums, jo redze ir tikai viena un tā rūpīgi jāsaudzē. Neviens nezina kā, kādos apstākļos un kad redze var pasliktināties, tāpēc katram par savu redzi ir jādomā ik dienu!” mudina acu ārste Baiba Rudāka-Skricka.

Regulāra redzes pārbaude

No 40 gadu vecuma – vienu reizi gadā, līdz tam – ik pa 2-3 gadiem. Savukārt pie kontaktlēcu nēsāšanas būtu nepieciešams reizi pusgadā iziet profilaktisko acu apskati. Tiem, kuri lieto brilles, vizīte pie ārsta ir jāieplāno reizi gadā, turklāt tas attiecas arī uz bērniem.

Pēc slimībām, traumām vai kritieniem

Augsts asinsspiediens, diabēts vai jebkura cita slimība, kas ietekmē redzi, tāpat arī ilgstošas galvassāpes un Laima slimība var būt par iemeslu, kādēļ pasliktinās redze. Arī neveikls kritiens vai galvas sasitums ir pietiekoši nopietns brīdinājums, lai vērstos pie acu aprūpes speciālista, it īpaši, ja pēc traumas jau novērojat miglošanos, redzes asuma mazināšanos vai reiboņus.

Grūtniecība

Sievietēm, kas ir bērna gaidībās savai redzei jāpievērš papildu uzmanība, jo īpaši gadījumos, kad jau ir bijušas kādas problēmas ar redzi. Hormonu izmaiņu rezultātā var tikt izmainīta arī redze, tāpēc nereti sievietēm, kurām problēmas ar redzi iepriekš nav bijušas, tās mēdz parādīties tieši grūtniecības laikā. Tās pēc dzemdībām var arī pazust.

Apkārtējā vide un stress

Lai arī savādi šķiet, tomēr emocionālais saspridzinājums, dažādi nopietni pārdzīvojumi un stress, arī pamatīgs izbīlis var ietekmēt redzes funkcijas. Tāpēc regulāra acs atpūtināšana, svaigs gaiss, miegs, vitamīnu, kā arī augļu un dārzeņu lietošana uzturā palīdzēs acu veselības uzlabošanai.

Neaizmirstiet par saulesbrillēm!

UV aizsargbriļļu lietošana ir nepieciešama arī mūsu platuma grādos ne tikai vasarā, bet arī ziemā un dienās, kad ir spilgta saules gaisma. Marķējumam Pie saules briļļu iegādes noteikti pievērsiet uzmanību marķējumam. Pasargāt acis no kaitīgo staru iedarbības ir būtiski, bet izvēloties nekvalitatīvas saulesbrilles mēs redzei nodarīsim ļaunumu.

Aicinājums apmeklēt redzes speciālistus šonedēļ aktualizē arī Latvijas Optometristu un optiķu asociācijas (LOOA) kopā ar sadarbības partneriem rīkotā informatīvā kampaņa “Kontaktlēcu lietotāju veselības nedēļa”. Tās ietvaros ikviens kontaktlēcu lietotājs varēs pārbaudīt gan redzi, gan arī pārliecināties par savām zināšanām par kontaktlēcu lietošanas norādījumiem. Plašāka informācija: www.optometrija.lv

Birkas: , , , , , , , ,

  • Dalies Facebook