Negatīvie faktori, kas spēj ietekmēt kontaktlēcu nēsāšanu – 2

kontaktlēcasEvija Barkāne, novembris 9, 2012 16:28 | 1,161 skatījumi | Drukāt rakstu

MEHĀNISKIE BOJĀJUMI.

Mehāniski ievainojumi rodas parasti no kontūzijas, satricinājuma, svešķermeņa (kurš var būt arī perforējošs), atmosfēras putekļu iedarbības, ievainojumiem, kuri iekļauj nobrāzumus, griezienus un plēstas brūces. Tie var būt arī jaukta tipa ievainojumi.

1. Svešķermeņi.

Radzenes priekšējās virsmas svešķermenis ir viens no populārākajiem ievainojumiem. Tādus simptomus kā sāpes, svešķermeņa sajūta acīs, asarošana- ko rada svešķermenis- var viegli novērst, izņemot svešķermeni ārā no acs. Ja atbilstošas formas, izmēra un svešķermenis apdraud aci, tas ar lielu ātrumu var penterēt (caurdurt) cauri radzenei vai sklērai vai var perforēt ķermeni. Radzenes aizsardzība ar k/l ir atkarīga no lēcas biezuma un rigiditātes. Reizēm arī mīkstās augsta un zema ūdens satura k/l var aizsargāt acis, bet, kad svešķermenis tiek tām cauri, tiek bojāts arī radzenes epitēlijs. Kontaktlēcas var aizsargāt acis no metāla skaidiņām.

2. Atmosfēras daļiņas.

Kādā pētījumā kontaktlēcu nēsātāji, kuri strādā ar metāla daļiņām un eļļas pilieniem mēreni piesārņotā vidē, tika novēroti divus gadus. Šajā laika posmā netika konstatētas acu problēmas un bojājumi, kā arī neviens no subjektiem nesūdzējās. Ir skaidrs, ka hidrogēlkontaktlēcu šādās bīstamās vidēs var lietot, bet jālieto ļoti uzmanīgi.

3. Nobrāzumi un brūces.

Kontaktlēcas ir sava veida aizsarglīdzeklis pret nobrāzumiem un brūcēm, bet tas ir arī atkarīgs no trieciena veida, virziena. Saprotams, ka mīkstās k/l radīs daudz mazāku aizsardzību asiem objektiem. Piemēram, tiek minēts, ka nelaimes gadījumos pacientiem, kuri lieto brilles parasti ir lielākas traumas nekā k/l. Pēc nelaimes gadījuma, izņemot k/l, trauma nav gūta, bet brilles varētu risku palielināt.

Turpinājumā 3. daļa

Birkas: ,

  • Dalies Facebook

1 Komentārs

    Tavs komentārs par rakstu